Hatezer ukrán gyereket tarthatnak fogva orosz átnevelőtáborokban

2023. február 14. – 22:52

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai Yale Egyetem jelentése szerint az oroszok mintegy 6000 ukrán gyereket tartanak fogva Oroszországban és a megszállt Krímben. Az emberi jogi sértéseket vizsgáló kutatók legalább 43 olyan tábort és egyéb létesítményt azonosított, ahol ukrán gyerekeket tartottak fogva.

Nathaniel Raymond, az egyik kutató azt mondta: „Az általunk azonosított tábori létesítmények elsődleges célja a jelek szerint a politikai átnevelés volt. Ami ebben a jelentésben dokumentálva van, az egyértelműen sérti a IV. genfi egyezményt.” Ez az egyezmény a polgári lakosság háború idején való védelméről szól.

A gyerekek egy részét orosz családok fogadták örökbe, a legfiatalabb azonosított gyerek mindössze négy hónapos volt, és egyes táborokban már a 14 éves gyerekek is katonai kiképzésben részesültek. Raymond szerint a jelentés bizonyíték lehet arra, hogy Oroszország népirtást követett el az ukrajnai háborúja során, mivel a gyerekek nemzeti identitásának megváltoztatása vagy megszüntetése a népirtás bűncselekmény egyik kritériuma lehet.

(Guardian, Sky News)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!