Élve találtak rá egy csecsemőre és édesanyjára a romok alatt Törökországban

2023. február 10. – 20:57

Másolás

Vágólapra másolva

Négy nappal a hétfő hajnali pusztító földrengés után a mentőalakulatok élve találtak rá egy édesanyára és az alig 10 napos újszülöttjére a törökországi Hatay tartományban, írja a BBC.

A médiában csodának tartják, hogy a kis Yagiz és édesanyja a fagyos időjárás ellenére ennyi ideig túlélt a romok alatt. A csecsemőt azonnal hőtakaróba burkolták és kórházba szállították, édesanyját is hordágyon vitték el a helyszínről. A BBC-nek nincsenek friss információi a két túlélő állapotáról.

A hírt egyébként Ekrem Imamoglu, Isztanbul polgármestere osztotta meg a világgal, az általuk koordinált mentőcsapat talált rá a csecsemőre és anyjára Samandag városában.

Még hétfőn egy másik újszülöttet mentettek ki a romok alól Szíriában. A kislány az összedőlt épületek alatt született, sem a szülei, de a négy testvére sem élte túl a katasztrófát. A csecsemőt kórházban ápolják és a világ minden tájáról érkezett már örökbefogadási ajánlat. Az őt ápoló orvos szerint az újszülött nagyon rossz állapotban volt, sok zúzódás volt rajta, és alig lélegzett, de azóta stabilizálták az állapotát. Az orvos azt is mondta, nem engedi, hogy bárki örökbe fogadja a kislányt addig, amíg a távoli családja nem jelentkezik érte. Egyelőre a felesége szoptatja a kislányt a saját lányuk mellett. Neki az Aya nevet adták, ami arabul csodát jelent.

A Transtelex egy kolozsvári önkéntessel beszélgetett, aki kutyájával együtt csatlakozott a romániai mentőalakulathoz. Mint mondta, már nagyon sok idő eltelt a pusztító földrengés óta, minden óra múlásával csökken a romok alá szorult áldozatok megmenekülésének a valószínűsége.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!