Több tucatnyian örökbe fogadnák a kislányt, aki a szíriai romok alatt született meg a földrengés után

2023. február 10. – 06:44

Másolás

Vágólapra másolva

Több tucatnyi telefonhívást kapott az a szíriai kórház, ahol azt az újszülött csecsemőt látják el, akit hétfőn mentettek ki a romok alól a földrengés sújtotta Szíriában. Azért hívják a kórházat a világ minden tájáról, mert szeretnék örökbe fogadnák a kislányt, aki a romok alatt született, és akinek az anyja, az apja és a négy testvére sem élte túl a katasztrófát, írja a BBC.

A Twitteren egy videót is közöltek, amin látható, ahogyan egy férfi a babával a kezében szalad át a törmelékeken.

A kislánynak az Aya nevet adták, ami arabul csodát jelent.

Az őt ápoló orvos szerint az újszülött nagyon rossz állapotban volt, sok zúzódás volt rajta, és alig lélegzett. Azóta stabil az állapota. Az orvos azt is mondta, nem engedi, hogy bárki örökbe fogadja a kislányt addig, amíg a távoli családja nem jelentkezik érte. Egyelőre a felesége szoptatja a kislányt a saját lányuk mellett.

Aya – Fotó: Picture Alliance / Getty Images
Aya – Fotó: Picture Alliance / Getty Images

Törökország és Szíria határán hétfő hajnalban következett be a Richter-skála szerinti 7,8-as erősségű földrengés, amit aztán a déli órákban egy újabb, 7,6-os erősségű földmozgás követett. A halottak száma már meghaladta a 20 ezret.

Szíriáról kevesebb szó esik, pedig az ottani helyzet talán még rosszabb, mint Törökországban. A háború sújtotta országban hivatalosan is közel 3200-an vesztették életüket a térség elmúlt száz évének legerősebb földrengésében, és tömegek váltak otthontalanná, sok helyen nincs víz és áram. A bonyolult politikai helyzet miatt a szír katasztrófaövezetbe nehezebben jutnak el a nemzetközi segélyszállítmányok, ráadásul a napokban még havazott is. Szíriában is vannak magyar segélycsapatok, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat orvosi ellátással, élelmiszerrel, gyógyszerekkel próbálnak segíteni a túlélőknek.

A magyar mentőcsapatok törökországi munkájáról itt írtunk.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!