Akkora az infláció Egyiptomban, hogy már könyveket is lehet részletre vásárolni

2023. január 26. – 17:15

Másolás

Vágólapra másolva

Már nem csak autót vagy mosógépet lehet részletre vásárolni Egyiptomban, hanem könyvet is, írja a BBC.

Több mint kétszeresére nőtt a könyvek ára az országban. A könyv luxuscikké vált Egyiptomban és az emberek a luxuscikkeken spórolnak, mondta Mohammed El-Baaly, a Sefsafa Kiadó képviselője a január 24-én megnyílt Kairói Nemzetközi Könyvvásáron. A papír és a nyomdafesték ára év eleje óta majdnem négyszeresére nőtt, tette hozzá a kiadóvezető, aki most inkább külföldi nyomdákkal dolgozik, illetve csökkentette a példányszámot, mert csökkenő keresletre számít.

Az Egyiptomi Könyvkiadók Egyesülete a vásárlók megfogyatkozásától tartva bevezette a részletfizetés lehetőségét, így akár kilenc hónapig is lehet fizetni egy könyv árát, havi 1,5%-os kamattal.

A kiadási költségek megemelkedése miatt az is előfordul, hogy változtatnak a könyvek tartalmán. A kamaszoknak író Dina Afifi például arról számolt be, hogy legutóbbi könyvét 100 oldalasról 60 oldalasra karcsúsították. Más szerzők egyszerűsítik a történeteket és csökkentik a mellékszereplők számát. Többen arra panaszkodnak, hogy az egyiptomi olvasók az eredeti kiadványok helyett olcsó, utcai árusoknál kapható másolatokat vásárolnak.

A jelentős mértékben importfüggő Egyiptom valutaválsággal küzd, az egyiptomi font értéke egy év alatt a felére csökkent. A kormány szerint ezért külső tényezők, többek között az ukrajnai háború okolható.

A papír árának sokszorosára emelkedése és a vásárlóerő csökkenése egyébként az erdélyi könyvkiadók életét is megnehezíti és a még megmaradt erdélyi magyar nyomtatott sajtót is érinti.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!