Akkora az infláció Egyiptomban, hogy már könyveket is lehet részletre vásárolni

2023. január 26. – 17:15

Másolás

Vágólapra másolva

Már nem csak autót vagy mosógépet lehet részletre vásárolni Egyiptomban, hanem könyvet is, írja a BBC.

Több mint kétszeresére nőtt a könyvek ára az országban. A könyv luxuscikké vált Egyiptomban és az emberek a luxuscikkeken spórolnak, mondta Mohammed El-Baaly, a Sefsafa Kiadó képviselője a január 24-én megnyílt Kairói Nemzetközi Könyvvásáron. A papír és a nyomdafesték ára év eleje óta majdnem négyszeresére nőtt, tette hozzá a kiadóvezető, aki most inkább külföldi nyomdákkal dolgozik, illetve csökkentette a példányszámot, mert csökkenő keresletre számít.

Az Egyiptomi Könyvkiadók Egyesülete a vásárlók megfogyatkozásától tartva bevezette a részletfizetés lehetőségét, így akár kilenc hónapig is lehet fizetni egy könyv árát, havi 1,5%-os kamattal.

A kiadási költségek megemelkedése miatt az is előfordul, hogy változtatnak a könyvek tartalmán. A kamaszoknak író Dina Afifi például arról számolt be, hogy legutóbbi könyvét 100 oldalasról 60 oldalasra karcsúsították. Más szerzők egyszerűsítik a történeteket és csökkentik a mellékszereplők számát. Többen arra panaszkodnak, hogy az egyiptomi olvasók az eredeti kiadványok helyett olcsó, utcai árusoknál kapható másolatokat vásárolnak.

A jelentős mértékben importfüggő Egyiptom valutaválsággal küzd, az egyiptomi font értéke egy év alatt a felére csökkent. A kormány szerint ezért külső tényezők, többek között az ukrajnai háború okolható.

A papír árának sokszorosára emelkedése és a vásárlóerő csökkenése egyébként az erdélyi könyvkiadók életét is megnehezíti és a még megmaradt erdélyi magyar nyomtatott sajtót is érinti.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!