Eltemették Kijevben a helikopterbaleset áldozatait

2023. január 21. – 18:43

Másolás

Vágólapra másolva

Kijevben végső búcsút vettek a szerdai brovári helikopterbaleset áldozataitól. A katonai helikopter fedélzetén kilencen tartózkodtak, köztük Denisz Monasztirszkij belügyminiszter és államtitkára, Jevhen Jenin.

Az Euronews által közölt tudósítás szerint a szertartáson részt vett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és felesége is.

A helikopter szerda reggel zuhant le a Kijevhez közeli 109 ezer lakosú kisvárosban. A gép egy óvoda épületéhez és egy lakóháznak is nekiütközött. Denisz Monasztirszkij belügyminiszter, aki a fedélzeten volt, életét vesztette. Ő a legmagasabb rangú ukrán tisztviselő, aki meghalt a háború 11 hónapja alatt. A balesetben eddig 18-an vesztették életüket, köztük három gyerek és a helikopter fedélzetén utazó belügyminiszteren kívül a belügyminiszter-helyettes és a Belügyminisztérium államtitkára halt meg. 29 sérült, köztük 15 gyerek kórházi ápolásra szorul.

Kijev számára a legnagyobb gondot az jelenti, hogy a NATO-országok nem járultak hozzá, hogy tankokat küldjenek Ukrajnába. Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök főtanácsadója sürgette a szövetségeseket, hogy "gondolkodjanak gyorsabban", mivel "a “tétlenség öl”.

A Bahmut városát védő ukrán katonák is nagyon várják a nyugati tankokat.

"A gyalogság számára motivációt jelent, amikor a tankok közel vannak, a moráljuk magasabb, kevésbé félnek. Ha Leopárdokkal és Challengerekkel indulnánk meg, megállíthatatlanok lennénk" – állítja Vaszil, egy harcjármű-parancsnok.

A kelet-ukrajnai harcok előreláthatóan fokozódnak tavasszal.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!