Eltemették Kijevben a helikopterbaleset áldozatait

2023. január 21. – 18:43

Másolás

Vágólapra másolva

Kijevben végső búcsút vettek a szerdai brovári helikopterbaleset áldozataitól. A katonai helikopter fedélzetén kilencen tartózkodtak, köztük Denisz Monasztirszkij belügyminiszter és államtitkára, Jevhen Jenin.

Az Euronews által közölt tudósítás szerint a szertartáson részt vett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és felesége is.

A helikopter szerda reggel zuhant le a Kijevhez közeli 109 ezer lakosú kisvárosban. A gép egy óvoda épületéhez és egy lakóháznak is nekiütközött. Denisz Monasztirszkij belügyminiszter, aki a fedélzeten volt, életét vesztette. Ő a legmagasabb rangú ukrán tisztviselő, aki meghalt a háború 11 hónapja alatt. A balesetben eddig 18-an vesztették életüket, köztük három gyerek és a helikopter fedélzetén utazó belügyminiszteren kívül a belügyminiszter-helyettes és a Belügyminisztérium államtitkára halt meg. 29 sérült, köztük 15 gyerek kórházi ápolásra szorul.

Kijev számára a legnagyobb gondot az jelenti, hogy a NATO-országok nem járultak hozzá, hogy tankokat küldjenek Ukrajnába. Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök főtanácsadója sürgette a szövetségeseket, hogy "gondolkodjanak gyorsabban", mivel "a “tétlenség öl”.

A Bahmut városát védő ukrán katonák is nagyon várják a nyugati tankokat.

"A gyalogság számára motivációt jelent, amikor a tankok közel vannak, a moráljuk magasabb, kevésbé félnek. Ha Leopárdokkal és Challengerekkel indulnánk meg, megállíthatatlanok lennénk" – állítja Vaszil, egy harcjármű-parancsnok.

A kelet-ukrajnai harcok előreláthatóan fokozódnak tavasszal.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!