Harkivba látogatott és több fegyvert ígért Ukrajnának a német külügyminiszter

2023. január 10. – 09:07

frissítve

Harkivba látogatott és több fegyvert ígért Ukrajnának a német külügyminiszter
Füst száll a magasba a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Szoledarban, ahol heves összecsapások zajlanak az ukrán és az orosz erők között – Fotó: Roman Chop / AP / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Meglepetéslátogatást tett a kelet-ukrajnai Harkivban Annalena Baerbock német külügyminiszter. Baerbock Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel tárgyalt, aki szerint a német kollégája megerősítette, hogy több fegyvert fognak küldeni az országnak.

Németország nemrég jelentette be, hogy Marder típusú katonai járművekkel és Patriot légvédelmi rakétákkal fogja támogatni Ukrajnát az Oroszország elleni háborúban. Arról is szó van, hogy a jövőben esetleg tankokat is adhatnak az ukránoknak, bár erről még nem született döntés.

A harkivi tárgyaláson szóba került Ukrajna EU-csatlakozása is. Baerbock szerint fontos nem elfelejteni a kérdést, de hangsúlyozta, hogy a belépéshez Ukrajnának számos előírásnak meg kell felelnie, és a korrupció ellen is szigorúbban kellene fellépnie.

(Guardian)

„Súlyos, véres harcokat” vív az orosz Wagner-csoport Szoledar elfoglalásáért – derül ki a zsoldoshadsereg közleményéből. Ha Szoledart elfoglalják, akkor újabb irányból, északról támadhatják az utóbbi hónapokban a harcok középpontjává váló Bahmutot.

A Wagner-csoport közleménye egybehangzik azzal, amit kedd reggel a brit Védelmi Minisztérium állított. Szerintük az elmúlt négy napban az oroszok Szoledar nagy részét el tudták foglalni. Zelenszkij szerint a településen egy fal sem maradt állva, annak utcáin pedig halott orosz katonák feküdnek.

A Szoledar elleni támadással az oroszok elsődleges célja az lehet, hogy bekerítsék a hónapok óta támadott Bahmut városát, bár erre nyugati elemzők szerint elég kicsi az esélyük. A Wagner-csoportnak ezen kívül fontos lehet a szoledari sóbánya elfoglalása is, annak föld alatti alagútjaiban ugyanis a csapataikat és a járműveiket is védeni tudnák az ukrán rakétatámadásoktól. A harcok most a sóbánya bejáratai körül folynak.

(Guardian)

Jövő héten elkezdődik az ukrán csapatok kiképzése a Patriot légvédelmi rakéták használatára az Egyesült Államokban. A kiképzési program az oklahomai Fort Sillben zajlik, és várhatóan több hónapot vesz majd igénybe.

Joe Biden amerikai elnök még decemberben, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök washingtoni látogatása alatt jelentette be, hogy újabb 1,85 milliárd dollár értékben (közel 700 milliárd forint) támogatják Ukrajnát fegyverekkel. Ennek a támogatási csomagnak a része a Patriot légvédelmi rakétarendszer is.

Patriot rakéta Lengyelországban – Fotó: Simon Jankowski / NurPhoto / AFP
Patriot rakéta Lengyelországban – Fotó: Simon Jankowski / NurPhoto / AFP

Zelenszkij szerint a Patriot jelentősen megerősíti Ukrajna légvédelmét, és ezzel meg tudják majd akadályozni, hogy az oroszok az ország kritikus infrastruktúráját támadják. A Patriot rakéták hatékonyak repülőgépek, ballisztikus rakéták és robotrepülőgépek ellen is.

(Guardian)

Oroszország folytatja a nukleáris fegyverek fejlesztését, hogy garantálja az ország szuverenitását – írja a Reuters Szergej Sojgu, az orosz védelmi miniszter kijelentései alapján. Sojgu azt mondta, Moszkva tovább fogja fejleszteni ballisztikus rakétáit, tengeralattjáróit és stratégiai bombázóit. A védelmi miniszter szerint a „nukleáris triászként” emlegetett fegyver hármas garantálják a szuverenitás mellett Oroszország területi integritását is.

Sojgu azt is kijelentette, hogy növelik az orosz légierő harci képességét is, fejleszteni fogják a vadászgépeket, bombázókat és a pilóta nélküli, harcban bevethető légi eszközöket is.

Grúzia nem adja vissza Ukrajnának a Buk légvédelmi rakétarendszereket, mert 2008-ban megvásárolta, nem pedig ingyen kapta őket – közölte kedden a tbiliszi védelmi minisztérium.

Andrij Kaszjanov, ukrán diplomata szerint Kijev azoknak a Buk rakétarendszereknek a visszaadását kérte, melyeket Kijev 2008-ban adott Tbiliszinek, Grúzia fővárosának. Továbbá Kijev azoknak a Javelin páncéltörő rakétarendszereknek átadását is kérte Tbiliszitől, amiket Grúzia az Egyesült Államoktól kapott. Az ukrán diplomata szerint Washington hozzájárulását adta ehhez, és az USA kész ellátni Grúziát korszerűbb rakétarendszerekkel.

Mindeközben az grúz védelmi minisztérium is kiadott egy közleményt, amely szerint nem igaz, hogy Ukrajna ingyen adta Grúziának a Buk rendszereket. „A védelmi minisztérium 2007-ben többmilliós adásvétel útján szerezte be őket. Ez titkos szerződés volt, amelynek konkrét részletei nem állnak rendelkezésünkre” – áll minisztérium közleményében.

Kaszjanov tavaly december elején azt is közölte, hogy Kijev többször kérte Tbiliszit, adjon neki katonai vagy kettős rendeltetésű technikát, de Kijev kéréseit a grúz nem vette figyelembe. Az ukrán diplomata szerint Ukrajna elektromos generátorokat is kért Grúziától. December végén a tbiliszi kormány 25 elektromos generátort vásárolt, amiket át is adott Ukrajnának.

(MTI)

Egy hiperszonikus cirkálófegyverekkel felfegyverzett orosz hadihajó gyakorlatozott a Norvég-tengeren – írja a Reuters. A Groszkov nevű fregatt legénysége egy szimulált ellenség légitámadásait „verte vissza” az orosz védelmi minisztérium jelentései szerint.

Az orosz védelmi minisztérium által 2023. január 10-én közzétett felvételen légvédelmi gyakorlatokat hajt végre a Norvég-tengeren a hiperszonikus cirkálófegyverekkel felfegyverzett Gorszkov, a Szovjetunió flottájának admirálisa nevű fregatt – Forrás: Orosz Védelmi Minisztérium / Reuters
Az orosz védelmi minisztérium által 2023. január 10-én közzétett felvételen légvédelmi gyakorlatokat hajt végre a Norvég-tengeren a hiperszonikus cirkálófegyverekkel felfegyverzett Gorszkov, a Szovjetunió flottájának admirálisa nevű fregatt – Forrás: Orosz Védelmi Minisztérium / Reuters

Vlagyimir Putyin elnök a múlt héten új generációs, hiperszonikus cirkálórakétákkal felfegyverkezett fregattot küldött az Atlanti-óceánra, így jelezve a Nyugatnak, hogy Oroszország nem hátrál ki az Ukrajna elleni háborúból.

Az ukrán katonai orvosoknak – köztük a hadsereg sebészének, Andrij Verbanak – sikerült eltávolítaniuk egy fel nem robbant gránátot egy ukrán katona testéből – osztotta meg a hírt az UkraineWorld Twitter oldalán.

A műtéten két tűzszerész is jelen volt, akik biztosították az egészségügyi személyzet biztonságát. A sebesült katonát további rehabilitációra küldték – közölte a közösségi médiában Hanna Malyar ukrán védelmi miniszterhelyettes.

Tatjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztos még a héten feltehetően találkozik az ukrán ombudsmannal, Dmitro Lubineccel – közölte a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Tatjana Moszkalkova orosz ombudsman beszél a média képviselőivel egy kijevi fogvatartási központ előtt 2018. június 26-án – Fotó: Sergei Chuzavkov / AFP
Tatjana Moszkalkova orosz ombudsman beszél a média képviselőivel egy kijevi fogvatartási központ előtt 2018. június 26-án – Fotó: Sergei Chuzavkov / AFP

A találkozót Lubinec is megerősítette Telegram-csatornáján, azt írta, hogy Törökországban egy konferencia keretein belül valósulhat meg a találkozó Moszkalkovával. Az orosz emberi jogi biztos szerint a találkozó fő kérdése a fronton harcoló katonák hazatérése és az oroszok által megszállt területeken fogva tartott ukrán civilek elengedése lesz.

Az emberi jogi biztosok találkozójára azt követően kerül sor, hogy Kijev és Moszkva vasárnap fogolycserét hajtott végre. Az országok tisztviselői közölték, hogy összesen száz katona térhetett vissza hazájába.

(CNN)

Újabb, Szoledar ellen irányuló orosz támadásokról beszélt Volodimir Zelenszkij hétfő esti videóbeszédében – írja a Guardian. Az ukrán elnök szerint a Bakhmut városától északkeletre fekvő Szoledarban „már egyetlen fal sem maradt állva”, a földön pedig orosz katonák holttestei hevernek.

Az ukrán tisztviselők, köztük az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij arra figyelmeztet, hogy Oroszország jelenleg is arra készül, hogy újult erővel támadjon. Az ukrán védelmi miniszterhelyettes, Hanna Maljar szerint pedig az orosz csapatok újabb támadásokat terveznek a Szoledarban. Az elmúlt napokban az orosz támadások Szoledarra összpontosultak, az orosz csapatok egyértelműen arra törekszenek, hogy elfoglalják a kelet-ukrajnai várost.

A brit védelmi minisztérium friss hírösszegzőjében azt írja, hogy a Szoledar városa ellen irányuló orosz támadások célja, hogy északról bekerítsék Bakhmutot, és megzavarják a kommunikációs csatornákat. Azt is hozzáteszik, hogy az orosz haderőnek azonban „nem valószínű, hogy a várost sikerül azonnal bekerítenie, mert az ukrán erők tartják a védelmi vonalakat, és figyelik az utánpótlási útvonalakat is” – írja a Guardian.

Az USA fontolgatja, hogy Stryker páncélozott harcjárműveket küld Ukrajnába – írja a Guardian a Politico két, az ügyet ismerő forrására hivatkozva. A lépést a jövő héten jelenthetik be, de még nem született végleges döntés.

Amerikai katonák lőgyakorlaton Javelin rakétákat rakodnak egy Stryker harcjárműbe 2022. április 28-án Fort Carsonban, Colorado államban – Fotó: Michael Ciaglo / AFP
Amerikai katonák lőgyakorlaton Javelin rakétákat rakodnak egy Stryker harcjárműbe 2022. április 28-án Fort Carsonban, Colorado államban – Fotó: Michael Ciaglo / AFP

A legfontosabb hétfői hírek:

Ezzel a poszttal indul az orosz-ukrán háború 321. napjáról szóló hírfolyamunk. A tegnapi híreket itt lehet elolvasni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!