Grúzia nem adja vissza Ukrajnának a Buk rakétákat

2023. január 10. – 12:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Grúzia nem adja vissza Ukrajnának a Buk légvédelmi rakétarendszereket, mert 2008-ban megvásárolta, nem pedig ingyen kapta őket – közölte kedden a tbiliszi védelmi minisztérium.

Andrij Kaszjanov, ukrán diplomata szerint Kijev azoknak a Buk rakétarendszereknek a visszaadását kérte, melyeket Kijev 2008-ban adott Tbiliszinek, Grúzia fővárosának. Továbbá Kijev azoknak a Javelin páncéltörő rakétarendszereknek átadását is kérte Tbiliszitől, amiket Grúzia az Egyesült Államoktól kapott. Az ukrán diplomata szerint Washington hozzájárulását adta ehhez, és az USA kész ellátni Grúziát korszerűbb rakétarendszerekkel.

Mindeközben az grúz védelmi minisztérium is kiadott egy közleményt, amely szerint nem igaz, hogy Ukrajna ingyen adta Grúziának a Buk rendszereket. „A védelmi minisztérium 2007-ben többmilliós adásvétel útján szerezte be őket. Ez titkos szerződés volt, amelynek konkrét részletei nem állnak rendelkezésünkre” – áll minisztérium közleményében.

Kaszjanov tavaly december elején azt is közölte, hogy Kijev többször kérte Tbiliszit, adjon neki katonai vagy kettős rendeltetésű technikát, de Kijev kéréseit a grúz nem vette figyelembe. Az ukrán diplomata szerint Ukrajna elektromos generátorokat is kért Grúziától. December végén a tbiliszi kormány 25 elektromos generátort vásárolt, amiket át is adott Ukrajnának.

(MTI)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!