Putyin pénteken videókonferencián tárgyal a kínai elnökkel

2022. december 29. – 15:10

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken videókapcsolaton keresztül tárgyal Hszi Csin-ping kínai elnökkel „számos kétoldalú és regionális kérdésről” – írja a SkyNews Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő közleménye alapján.

„Az orosz elnök és Hszi Csin-ping eszmecserét folytat majd az akut regionális problémákról – azokról, amelyek közelebb állnak hozzánk, Oroszországhoz, és azokról, amelyek közelebb állnak Kínához” – közölte a Kreml. További részleteket nem árultak el a megbeszélésről.

Moszkva február eleje óta igyekszik elmélyíteni gazdasági, politikai és biztonsági kapcsolatait Pekinggel. A két ország néhány nappal az ukrajnai hadjárat megindítása előtt „határok nélküli” stratégiai partnerséget írt alá, Peking növelte az orosz olaj- és gázvásárlásait, miután az európai országok megszakították kapcsolataikat Oroszországgal, Moszkva pedig nyilvánosan támogatta Kína Tajvannal kapcsolatos álláspontját.

Hszi Csin-ping viszont több alkalommal is fenntartásokkal beszélt Oroszország ukrajnai inváziójáról, és Putyin is elismerte, hogy a kínai elnök aggodalmát fejezte ki neki az ukrajnai helyzet miatt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!