Lavrov: Oroszország nem fogja tárgyalási alapként használni Zelenszkij béketervét

2022. december 29. – 09:23

Másolás

Vágólapra másolva

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán a RIA orosz állami hírügynökségnek arról beszélt, Oroszország nem fogadja el az ukránok békefeltételeit, és nem fogja tárgyalási alapként használni Zelenszkij béketervét. Lavrov arról is beszélt, szerint az ukránok még nem állnak készen a valódi béketárgyalásokra.

Hozzátette: Kijev elképzelése, miszerint nyugati segítséggel szorítaná ki Oroszországot Kelet-Ukrajnából és a Krímről, „illúzió” – idézi az orosz külügyminisztert a Guardian.

Lavrov szerint Oroszország folytatja harci erejének növelését Ukrajnában, a mozgósított csapatok „komoly kiképzésen” estek át, és bár sokan már a helyszínen vannak, a többség még nincs a fronton – írja a Reuters a TASZSZ orosz hírügynökség beszámolója alapján.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője tegnap szintén arról beszélt, hogy a Kreml elutasítja Volodimir Zelenszkij elnök 10 pontos béketervét, és ragaszkodik ahhoz, hogy az ukrajnai konfliktus lezárására irányuló javaslatoknak figyelembe kell venniük a Moszkva által egyoldalúan Oroszország részévé nyilvánított négy ukrajnai régió „mai realitásait”.

Oroszország szeptemberben hivatalosan magához csatolt négy ukrajnai régiót (Herszon, Zaporizzsja, Luhansz és Donyeck), amelyet se Ukrajna, se a nyugati államok nem ismernek el. Lavrov pár napja már ultimátumot adott Ukrjanának, az követelve, hogy az ukrán hadsereg vonuljon ki Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja és Herszon tartományokból.

Zelenszkij továbbra is ragaszkodna a novemberben bejelentett 10 pontos béketervéhez, amely tartalmazza Ukrajna területi integritásának helyreállítását, az orosz csapatok kivonását, az összes fogoly szabadon bocsátását, az agresszióért felelős személyek bíróság elé állítását és biztonsági garanciákat Ukrajna számára.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!