Az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint az ukrán béketerv csak Washington újabb PR-kampánya

2022. december 29. – 13:52

Másolás

Vágólapra másolva

Moszkva úgy tekint a Kijev által javasolt béketervre, mint „egy újabb washingtoni PR-kampányra”, mivel Ukrajna és a Nyugat csak halmozz a „frappáns, de megbízhatatlan nyilatkozatokat” – jelentette ki csütörtökön Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán jelentette ki: Moszkva nem fog a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 10 pontos béketervében foglalt feltételek szerint tárgyalni.

„Úgy értékeljük a legutóbbi képtelen ötletet, mint Washington újabb PR-kampányát, amely az utóbbi időben megpróbálta a kijevi rezsimet békefenntartónak beállítani” – mondta Zaharova a szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján. „Próbálkoztak már azzal, hogy ők a szenvedő felek, próbálkoztak azzal, hogy ők a liberális demokraták, és azzal, hogy ők az Európa szabadságáért harcolók, most pedig ők a békefenntartók”.

Zaharova szerint Kijev kijelentése, miszerint csak akkor tartanak békecsúcsot, ha Oroszország teljesen kapitulál, „azt üzeni, hogy kezdik jelezni, hogy nincs már erejük”.

Ukrajna 10 pontos béketervét novemberben mutatta be a G20-ak csúcstalálkozóján Zelenszkij. A lépések között szerepel a nukleáris erőművek biztosítása, az élelmezésbiztonság, és egy különleges bíróság felállítása is az állítólagos orosz háborús bűnök kivizsgálására és a bűnösök elítélésére. Oroszország jelezte, nem fogadja el Ukrajna békefeltételeit, és ultimátumot adott az ukránoknak, hogy hagyják el az oroszok által részben elfoglalt régiókat is.

(CNN)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!