Washington Post: Oroszország maga gyártaná az iráni harci drónokat

2022. november 20. – 09:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Washington Post hírszerzési információkra hivatkozva úgy tudja, Oroszország maga gyártana iráni harci drónokat, erről született megállapodás a két ország között. Az amerikai lap úgy tudja, jelenleg is folynak a munkálatok, hogy a termelés hónapokon belül beinduljon. Oroszország már eddig is több száz kamikaze drónt vetett be az iráni Sahed-136 típusból az Ukrajna elleni háborúban. Kezdetben Irán és Oroszország is tagadta az iráni drónok bevetését a háborúban, ez ugyanis megsérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának (UNSCR) 2231-es határozatát. Később Irán elismerte, hogy a háború előtt szállított Sahed-136-osokat Oroszországnak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy Kijevben lezuhant harci drón mellett áll az október 27-én a fővárost ért támadás után – Fotó: Ukrainian Presidency / Anadolu Agency / AFP
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy Kijevben lezuhant harci drón mellett áll az október 27-én a fővárost ért támadás után – Fotó: Ukrainian Presidency / Anadolu Agency / AFP

Az Ukrajnában korábban lefényképezett Geran-2 álnevet viselő drónok szakértők szerint valójában iráni Sahed-drónok, amelyek megkülönböztethetők delta szárnyalakjukról. Ezek a robbanótöltetet tartalmazó eszközök több száz kilométert tudnak repülni, egy ideig köröznek a célterület felett, majd a célpontra ereszkednek. Az orosz hadsereg a drónokat többek között az ukrán energetikai infrastruktúra elleni támadásokra használja. Jelenleg az iráni fél a tervdokumentáció és a gyártáshoz szükséges kulcsfontosságú alkatrészek átadásán dolgozik – írta a Washington Post.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!