Washington Post: Oroszország maga gyártaná az iráni harci drónokat

2022. november 20. – 09:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Washington Post hírszerzési információkra hivatkozva úgy tudja, Oroszország maga gyártana iráni harci drónokat, erről született megállapodás a két ország között. Az amerikai lap úgy tudja, jelenleg is folynak a munkálatok, hogy a termelés hónapokon belül beinduljon. Oroszország már eddig is több száz kamikaze drónt vetett be az iráni Sahed-136 típusból az Ukrajna elleni háborúban. Kezdetben Irán és Oroszország is tagadta az iráni drónok bevetését a háborúban, ez ugyanis megsérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának (UNSCR) 2231-es határozatát. Később Irán elismerte, hogy a háború előtt szállított Sahed-136-osokat Oroszországnak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy Kijevben lezuhant harci drón mellett áll az október 27-én a fővárost ért támadás után – Fotó: Ukrainian Presidency / Anadolu Agency / AFP
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy Kijevben lezuhant harci drón mellett áll az október 27-én a fővárost ért támadás után – Fotó: Ukrainian Presidency / Anadolu Agency / AFP

Az Ukrajnában korábban lefényképezett Geran-2 álnevet viselő drónok szakértők szerint valójában iráni Sahed-drónok, amelyek megkülönböztethetők delta szárnyalakjukról. Ezek a robbanótöltetet tartalmazó eszközök több száz kilométert tudnak repülni, egy ideig köröznek a célterület felett, majd a célpontra ereszkednek. Az orosz hadsereg a drónokat többek között az ukrán energetikai infrastruktúra elleni támadásokra használja. Jelenleg az iráni fél a tervdokumentáció és a gyártáshoz szükséges kulcsfontosságú alkatrészek átadásán dolgozik – írta a Washington Post.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!