Az ukrán ombudsman szerint orosz katonák megadást színleltek, majd tüzet nyitottak az ukrán katonákra

2022. november 20. – 20:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb reakció érkezett arra a hírre, amely szerint november közepén több mint tíz lefegyverzett, és magát megadó orosz katona halt meg tisztázatlan körülmények között a luganszki fronton. Oroszország szerint az ukrán katonák kivégezték a foglyokat. Az MTI tudósítása szerint Dmitro Lubinec ukrán emberi jogi biztos vasárnap a Telegramon azt írta: az orosz katonák megadást színleltek, majd tüzet nyitottak az ukrán katonákra, ezzel háborús bűncselekményt követtek el.

„Ebben az esetben az orosz katonák nem tekinthetők hadifoglyoknak, hanem harcoló félnek. A tűz viszonzása nem háborús bűn. Ellenkezőleg, meg kell büntetni azokat, akik a nemzetközi jog nyújtotta védelmet arra akarják felhasználni, hogy gyilkoljanak. Az orosz katonák Ukrajna területén történő halálának egyetlen oka az Oroszoroszági Föderáció bűnös politikája, amely indokolatlan népirtó háborút indított az ukrán nép ellen” – írta bejegyzésében az emberi jogi biztos. Az esetről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben. Olha Sztefanisina, az ország európai uniós csatlakozását felügyelő ukrán miniszterelnök-helyettes azt ígérte: kivizsgálják az esetet.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!