Öten meghaltak, miután egy 22 éves férfi lövöldözni kezdett egy coloradói melegbárban

2022. november 20. – 13:09

Másolás

Vágólapra másolva

Öten meghaltak és tizennyolcan megsérültek, amikor lövöldözés tört ki egy coloradói melegbárban az Egyesült Államokban szombat éjjel – írja a CNN.

A coloradói rendőrség később azt közölte, hogy pár perccel a bejelentés után elfogták az elkövetőt, akit Anderson Lee Aldrich néven azonosítottak. A 22 éves férfi hosszú lőfegyvert használt és a melegbárba belépve azonnal tüzet nyitott a vendégekre. A rendőrség tájékoztatása szerint az elkövetőt ketten fékezték meg hősiesen.

Mike Smaldino, Colorado Springs tűzoltó százados elmondta, hogy 11 mentőautó érkezett a helyszínre, miután több segélyhívás is érkezett, helyi idő szerint éjfél körül. A helyszínen két fegyvert is találtak a rendőrök.

Rendőrautók és mentősök sora a Club Q előtt. – Fotó: Reuters
Rendőrautók és mentősök sora a Club Q előtt. – Fotó: Reuters

A Club Q a közösségi médiában közzétett nyilatkozatában részvétét fejezte ki az áldozatoknak és családjuknak. „Köszönjük a gyors reakciót azoknak a hősies vendégeinknek, akik megfékezték a fegyverest, és véget vetettek ennek a gyűlöletkeltő támadásnak” – áll a közleményben.

A támadó fegyverek betiltását sürgette Joe Biden amerikai elnök a coloradói lövöldözés után. Úgy fogalmazott, az amerikaiak nem tolerálhatják a gyűlöletet. Vasárnap kiadott közleményében azt írta, a fegyveres erőszak változatlanul kiemelt módon érinti az LMBTQ-közösséget, és ez a fenyegetés növekszik, különösen a transznemű nők ellen. Meg kell szerinte szüntetni az egyenlőtlenségeket, amelyek hozzájárulnak az LMBTQ-emberek elleni erőszakhoz. Joe Biden szerint az idén életbe lépett, a fegyverviselést szigorító, fegyverbiztonságról szóló törvény három évtizede a legjelentősebb ilyen jogszabály, de többet kell tenni a támadó fegyverek betiltásának törvénybe iktatásával.

Az országban nem ez lenne az LMBTQ-közösség ellen elkövetett első gyűlöletbűncselekmény: 2016. június 12-én a floridai Orlando egyik közismert melegbárjában, a Pulse Night Clubban egy 29 éves helyi férfi 49 embert gyilkolt meg, további 53-at megsebesített. Az ezt követően kialakult tűzpárbajban a rendőrség agyonlőtte – írja az MTI.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!