Az ukránok azt ígérik, kivizsgálják a foglyul ejtett orosz katonák halálának körülményeit

2022. november 20. – 16:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna kivizsgálja azt a videót, amelyen állítólag ukrán katonák orosz foglyokat végeznek ki. Ahogy ebben a cikkben bemutattuk, tisztázatlan körülmények között halt meg több mint tíz lefegyverzett orosz katona a luganszki Makijevkánál november közepén. Oroszország szerint a földre fektetett katonákat kivégezték, mások szerint a katonák akkor haltak meg, amikor lövöldözés tört ki, miután a romos házból kilépő egyik orosz katona nem tette le a fegyvert és tüzet nyitott az ukránokra. Az esetről videó is készült, de abból nem állapítható meg, hogy pontosan mi történt.

„Az ukrán hatóságok természetesen kivizsgálják ezt a videót” – mondta Olha Sztefanisina, az ország európai uniós csatlakozását felügyelő ukrán miniszterelnök-helyettes. Sztefanisina szerint „nagyon valószínűtlen”, hogy a rövid, szerkesztett részleteken az lenne látható, amit Oroszország állít. Az ukrán erők „egyáltalán nem érdekeltek senki kivégzésében” – mondta a miniszterelnök-helyettes, és közvetlen parancsot kaptak arra, hogy annyi hadifoglyot ejtsenek, amennyit csak tudnak, mert így a fogolycseréken elcserélhetik őket Oroszországgal ukrán katonákra. Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint a felvételeken kivégzés látható, és Moszkva nemzetközi vizsgálatot akar. Az orosz hatóságok büntetőeljárást indítottak az ügyben. (SkyNews)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!