Ukrajna már meg is érkeztek az első német légelhárító rakétaindító rendszerek

2022. október 11. – 21:27

Másolás

Vágólapra másolva

Megérkezett Ukrajnába a Németország által küldött IRIS-T SL légelhárító rakétarendszer első négy darabja.

– erősítette meg a német védelmi minisztérium a Spiegel értesüléseit. A fegyvereket Németország az ígértnél korábban szállította le, a német fegyverszállításokra eddig nem jellemző sietséget az magyarázhatja, hogy Ukrajna légvédelme az ország energiaellátását célzó orosz rakétacsapások miatt mielőbbi megerősítésre szorul. A szállítmányért Volodomir Zelenszkij kedden a G7-ek videokonferenciáján személyesen is köszönetet mondott Olaf Scholz német kancellárnak.

Az IRIS-T alapvetően egy infravörös célrávezetéssel rendelkező rövid hatótávolságú légiharc-rakéta, melyet Magyarország is megrendelt a Gripenek számára. Azonban a gyártó Diehl a rakétán néhány fontos módosítást eszközölve 2015-ben kialakított egy föld-levegő változatot is, melyet egy nyolc rakétát tartalmazó indítókonténerből lehet kilőni. Az IRIS-T SL alapvetően radarirányítással fogja be célpontját, és a rakéta csak az elfogás végső fázisára vált infravörös célkövetésre.

A Diehl IRIS-T SL légelhárító rendszere a 2022 júniusában a schönefeldireptéren megrendezett Nemzetközi Repülőnapon – Fotó: Wolfgang Kumm / dpa via Getty Images
A Diehl IRIS-T SL légelhárító rendszere a 2022 júniusában a schönefeldireptéren megrendezett Nemzetközi Repülőnapon – Fotó: Wolfgang Kumm / dpa via Getty Images

A rakétának ukrán szempontból talán az a legfontosabb erénye, hogy gázsugár-kormányzásának köszönhetően apró célpontokat, rakétákat, öngyilkos drónokat is képes megsemmisíteni (mondjuk a német adófizetőknek minden egyes elfogás 400 ezer eurójába kerül), így a remények szerint az összesen 11 igényelt indítórendszer képes lesz elfogni az orosz irányított rakétákat és robotrepülőket. Arról azonban nem tudni, hogy az IRIS-rendszerek használatára már megtörtént-e az ukrán személyzet kiképzése, márpedig ez a tényező meghatározza, mikor vetheti be Ukrajna az új fegyvereket.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!