A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója személyesen sem tudta elérni Putyinnál a zaporizzsjai biztonsági zóna felállítását

2022. október 11. – 20:42

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország kész a párbeszédre a zaporizzsjai atomerőműről – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor kedden Szentpéterváron fogadta Rafael Grossit, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatóját. Az orosz elnök „aggasztónak” nevezte az Ukrajna legnagyobb, az orosz hadsereg által március óta megszállt atomerőművénél kialakult helyzetet – melyért egyébként nagyrészt az erőművet élő pajzsnak használó, az egyik turbinacsarnokban járműveket állomásoztató orosz hadsereg a felelős.

Az orosz elnök október 5-én rendelte el az erőmű létesítményeinek orosz szövetségi tulajdonba vételét, és az ukrán személyzetet az ukrán Enerhoatom vádjai szerint kínzással és megfélemlítéssel akarják a Roszatom orosz atomenergetikai konszernbe átigazolni.

Putyin a Grossival folytatott megbeszélés kamerák előtt folytatott részében arról is beszélt, hogy a nukleáris tevékenységet túlzottan átpolitizálták:

Számítunk az önök erőfeszítéseire, hogy a retorikát lecsillapítsuk, és tevékenységünknek és együttműködésünknek ezt a területét normalizáljuk, a világ színpadán zajló zavaros és bonyolult folyamatok ellenére.

A találkozóról a NAÜ is csak a zaporizzsjai atomerőmű térségében folyó harcok veszélyességét ecsetelő közleményt adott ki, és megírta, hogy Grossi Putyinnak is megismételte kérését egy, a létesítmény körüli biztonsági zóna kialakítására – amire Oroszország a nyilvános nyilatkozatok alapján nem mondott semmit.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!