„A háború minden házba eljut” – tiltakozó megmozdulásokat szerveznek orosz aktivisták Putyin részleges mozgósítása miatt

2022. szeptember 21. – 13:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz Veszna mozgalom országos tiltakozásra vonatkozó felhívást tett közzé a Vlagyimir Putyin elnök által szerdán bejelentett részleges mozgósítás miatt – írja a Meduza nyomán a Hotnews.

Az aktivisták arra buzdítják az embereket, hogy szerdán 19 órától gyülekezzenek Oroszország minden városának központjában.

„Orosz férfiak ezrei – apáink, testvéreink és férjeink – kerülnek a háború húsdarálójába. Miért fognak meghalni? Miért fognak könnyeket hullatni az anyák és a gyermekek?

Most a háború valóban minden otthonba és minden családba eljut. A hatóságok azt mondták, hogy csak a ”profik„ harcolnak – és hogy ők fognak győzni. Kiderült, hogy ez nem így van – és a foglyokat elkezdték kivezényelni a frontra. És most mozgósítást jelentettek be.

Alakítsd velünk a féléves Transtelexet!

Szeretnénk tudni, mit szerettek, mit hiányoltok a Transtelexről, és szívesen meghallgatnánk az építő jellegű kritikai észrevételeket is. Megköszönjük, ha egy kis időt szánsz rá: kérdőívünket itt töltheted ki!

A helyzet tehát rendkívül súlyos. A háború már nem ”odakint„ van – elérte az országunkat, az otthonainkat, a szeretteinket. És meg kell halniuk, hogy helyrehozzák Putyin rendszerének hibáit, amely szörnyű vérengzésbe, elszigeteltségbe és szegénységbe taszította Oroszországot” – olvasható a Veszna mozgalom felhívásában.

Korábban a mozgalom felszólította az orosz katonákat, hogy tagadják meg a hadba vonulást és adják meg magukat, amíg nem lépnek hatályba az Állami Duma által nemrég elfogadott módosítások, amelyek ezt (a megadást és a hadba vonulás megtagadását) bűncselekménynek minősítik.

Putyin szerdán, a nemzethez intézett televíziós beszédében – az elsőben azóta, hogy Oroszország február 24-én megtámadta Ukrajnát – bejelentette, hogy Oroszországban részleges katonai mozgósítást hajtanak végre az ukrajnai „különleges katonai művelet” céljainak elérése érdekében.

Heves reakciók a közösségi médiában

Az oroszok a közösségi médiában erőteljesen bírálni kezdték Vlagyimir Putyin orosz elnök döntését a részleges mozgósítás megkezdéséről – írja a timpul.md.

Egyes hozzászólók azt javasolták az orosz parlamenti képviselőknek és a Kreml vezetőjének, hogy menjenek és harcoljanak ők az ukrajnai háborúban.

„A fenébe! Menjünk az utcára!”, „Vova, tégy nekünk egy szívességet: halj meg!”, „Menjetek a lövészárkokba!” – írták orosz felhasználók a Telegram-csatornákon.