„A háború minden házba eljut” – tiltakozó megmozdulásokat szerveznek orosz aktivisták Putyin részleges mozgósítása miatt

2022. szeptember 21. – 14:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz Veszna mozgalom országos tiltakozásra vonatkozó felhívást tett közzé a Vlagyimir Putyin elnök által szerdán bejelentett részleges mozgósítás miatt – írja a Meduza nyomán a Hotnews.

Az aktivisták arra buzdítják az embereket, hogy szerdán 19 órától gyülekezzenek Oroszország minden városának központjában.

„Orosz férfiak ezrei – apáink, testvéreink és férjeink – kerülnek a háború húsdarálójába. Miért fognak meghalni? Miért fognak könnyeket hullatni az anyák és a gyermekek?

Most a háború valóban minden otthonba és minden családba eljut. A hatóságok azt mondták, hogy csak a ”profik„ harcolnak – és hogy ők fognak győzni. Kiderült, hogy ez nem így van – és a foglyokat elkezdték kivezényelni a frontra. És most mozgósítást jelentettek be.

Alakítsd velünk a féléves Transtelexet!

Szeretnénk tudni, mit szerettek, mit hiányoltok a Transtelexről, és szívesen meghallgatnánk az építő jellegű kritikai észrevételeket is. Megköszönjük, ha egy kis időt szánsz rá: kérdőívünket itt töltheted ki!

A helyzet tehát rendkívül súlyos. A háború már nem ”odakint„ van – elérte az országunkat, az otthonainkat, a szeretteinket. És meg kell halniuk, hogy helyrehozzák Putyin rendszerének hibáit, amely szörnyű vérengzésbe, elszigeteltségbe és szegénységbe taszította Oroszországot” – olvasható a Veszna mozgalom felhívásában.

Korábban a mozgalom felszólította az orosz katonákat, hogy tagadják meg a hadba vonulást és adják meg magukat, amíg nem lépnek hatályba az Állami Duma által nemrég elfogadott módosítások, amelyek ezt (a megadást és a hadba vonulás megtagadását) bűncselekménynek minősítik.

Putyin szerdán, a nemzethez intézett televíziós beszédében – az elsőben azóta, hogy Oroszország február 24-én megtámadta Ukrajnát – bejelentette, hogy Oroszországban részleges katonai mozgósítást hajtanak végre az ukrajnai „különleges katonai művelet” céljainak elérése érdekében.

Heves reakciók a közösségi médiában

Az oroszok a közösségi médiában erőteljesen bírálni kezdték Vlagyimir Putyin orosz elnök döntését a részleges mozgósítás megkezdéséről – írja a timpul.md.

Egyes hozzászólók azt javasolták az orosz parlamenti képviselőknek és a Kreml vezetőjének, hogy menjenek és harcoljanak ők az ukrajnai háborúban.

„A fenébe! Menjünk az utcára!”, „Vova, tégy nekünk egy szívességet: halj meg!”, „Menjetek a lövészárkokba!” – írták orosz felhasználók a Telegram-csatornákon.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!