Az iráni nők levágják a hajukat, így tiltakoznak, amiért az erkölcsrendészet halálra verte egyik társukat

2022. szeptember 20. – 13:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tiltakozási hullámot váltott ki Iránban Mahsza Amini halála. A 22 éves aktivistát néhány napja Teheránban letartóztatták, mert nem viselte az iszlám fejkendőt, a hidzsábot. Amini pedig szombaton meghalt egy teheráni kórházban. Mivel széles körben terjedt el a meggyőződés, hogy a rendőri brutalitás okozta a fiatal nő halálát, egyre többen csatlakoznak különféle tiltakozó akciókhoz.

Ezek egyike – az utcai tüntetések mellett – az, hogy a nők levágják a saját hajukat, a nyírást videóra veszik, a felvételt pedig feltöltik a közösségi médiába.

„7 éves korunktól kezdve, ha nem fedjük el a hajunkat, nem mehetünk iskolába, vagy nem kaphatunk munkát. Elegünk van ebből a nemi apartheid rendszerből” – írta Twitteren Masih Alinejad iráni-amerikai aktivista.

A tiltakozó akciók megszaporodását követően az iráni hatóságok korlátozták az internet-hozzáférést a NetBlocks nevű szervezet szerint.

A letartóztatásra egyébként „az iszlám köztársaság öltözködési szabályainak megsértése”, nevezetesen a hajat eltakaró fátyol viselésének megtagadása miatt kerülhetett sor. Iránban az 1979-es iszlám forradalom óta a nők számára 7 éves koruktól kezdődően kötelező a hidzsáb viselése a közterületeken.

Mahsza Amini temetésén, melyet a szülővárosában, Saqqiz-ban tartottak, a megjelent nők közül sokan levették a fejkendőjüket.

Az iráni rendőrség több városban is erőszakos fellépéssel válaszolt a tüntetésekre. Összesen 36 tiltakozó sérült meg a hatósági fellépések nyomán.

Az iráni hatóságok egyébként tagadják, hogy az erkölcsrendészet felelős lenne Mahsza Amini haláláért. Azt állítják, az áldozatnál szívproblémák léptek fel a letartóztatást követően, ezért szállították kórházba. A családja azonban ezt nem tartja hihető magyarázatnak, azt állítják, hogy a fiatal nőnek nem voltak egészségügyi problémái.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!