Az iráni nők levágják a hajukat, így tiltakoznak, amiért az erkölcsrendészet halálra verte egyik társukat

2022. szeptember 20. – 13:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tiltakozási hullámot váltott ki Iránban Mahsza Amini halála. A 22 éves aktivistát néhány napja Teheránban letartóztatták, mert nem viselte az iszlám fejkendőt, a hidzsábot. Amini pedig szombaton meghalt egy teheráni kórházban. Mivel széles körben terjedt el a meggyőződés, hogy a rendőri brutalitás okozta a fiatal nő halálát, egyre többen csatlakoznak különféle tiltakozó akciókhoz.

Ezek egyike – az utcai tüntetések mellett – az, hogy a nők levágják a saját hajukat, a nyírást videóra veszik, a felvételt pedig feltöltik a közösségi médiába.

„7 éves korunktól kezdve, ha nem fedjük el a hajunkat, nem mehetünk iskolába, vagy nem kaphatunk munkát. Elegünk van ebből a nemi apartheid rendszerből” – írta Twitteren Masih Alinejad iráni-amerikai aktivista.

A tiltakozó akciók megszaporodását követően az iráni hatóságok korlátozták az internet-hozzáférést a NetBlocks nevű szervezet szerint.

A letartóztatásra egyébként „az iszlám köztársaság öltözködési szabályainak megsértése”, nevezetesen a hajat eltakaró fátyol viselésének megtagadása miatt kerülhetett sor. Iránban az 1979-es iszlám forradalom óta a nők számára 7 éves koruktól kezdődően kötelező a hidzsáb viselése a közterületeken.

Mahsza Amini temetésén, melyet a szülővárosában, Saqqiz-ban tartottak, a megjelent nők közül sokan levették a fejkendőjüket.

Az iráni rendőrség több városban is erőszakos fellépéssel válaszolt a tüntetésekre. Összesen 36 tiltakozó sérült meg a hatósági fellépések nyomán.

Az iráni hatóságok egyébként tagadják, hogy az erkölcsrendészet felelős lenne Mahsza Amini haláláért. Azt állítják, az áldozatnál szívproblémák léptek fel a letartóztatást követően, ezért szállították kórházba. A családja azonban ezt nem tartja hihető magyarázatnak, azt állítják, hogy a fiatal nőnek nem voltak egészségügyi problémái.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!