Meghalt egy fiatal nő Iránban, miután letartóztatta az erkölcsrendészet

2022. szeptember 17. – 12:04

Másolás

Vágólapra másolva

Meghalt egy 22 éves kurd nő Irán fővárosában azt követően, hogy a szigorú öltözködési szabályokat betartató erkölcsrendészet őrizetbe vette, amiért nem megfelelően viselte a fejkendőjét, írja az MTI.

Mahsza Amini a családjával utazott Teherán felé, amikor letartóztatták. Szemtanúk szerint megverték a rendőrautóban, de a rendőrség ezt tagadja, olvasható a The Guardian tudósításában.

A Hrana nevű iráni jogvédő szervezet szerint a családdal azt közölték, hogy Mahsza Aminit egy „átnevelő foglalkozás” után engedik szabadon. Később a rendőrség azt állította, hogy Amini szívrohamot kapott, miután bevitték a helyi őrsre. A családja ezt vitatja, szerintük Amini egészséges fiatal volt, nem volt olyan problémája, amely hirtelen szívrohamhoz vezethetett volna. A fiatal nőt kómában szállították kórházba, ahol meghalt.

Az állami televízió megerősítette a 22 éves nő halálát, részleteket azonban nem közölt. A belügyminisztérium és a teheráni ügyészség vizsgálatot indított az ügyben Ebrahim Raiszi elnök utasítására.

Az elmúlt hónapokban iráni jogvédő aktivisták arra buzdították a nőket, hogy közterületen is vegyék le a fátylukat, tiltakozásul a kötelező iszlám öltözködési szabályok miatt, noha ezzel a letartóztatást kockáztatják, mert az ország konzervatív vezetői elvárják a hatóságok kemény fellépését az „erkölcstelen viselkedéssel” szemben. A hidzsáb elleni tüntetésekre szóló felhívásokat követően a közösségi médiában közzétett videókon olyan eseteket mutattak be jogvédők, amelyekben az erkölcsrendészet egységei a hajukat el nem fedő nőkkel kíméletlenül bántak.

Pénteken a szókimondó reformpárti politikus hírében álló Mahmúd Szadeghi volt parlamenti képviselő felszólította az ország legfőbb vallási és politikai vezetőjét, Ali Khameneit, hogy szólaljon meg Amini ügyében.

Az 1979-es forradalom után bevezetett iszlám törvények szerint a nőknek kötelező eltakarni a hajukat és hosszú, bő ruhát kell viselniük, hogy alakjuk ne legyen kivehető. A szabályszegők nyilvános megrovásra, pénzbírságra vagy letartóztatásra számíthatnak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!