Meghalt egy fiatal nő Iránban, miután letartóztatta az erkölcsrendészet

2022. szeptember 17. – 12:04

Másolás

Vágólapra másolva

Meghalt egy 22 éves kurd nő Irán fővárosában azt követően, hogy a szigorú öltözködési szabályokat betartató erkölcsrendészet őrizetbe vette, amiért nem megfelelően viselte a fejkendőjét, írja az MTI.

Mahsza Amini a családjával utazott Teherán felé, amikor letartóztatták. Szemtanúk szerint megverték a rendőrautóban, de a rendőrség ezt tagadja, olvasható a The Guardian tudósításában.

A Hrana nevű iráni jogvédő szervezet szerint a családdal azt közölték, hogy Mahsza Aminit egy „átnevelő foglalkozás” után engedik szabadon. Később a rendőrség azt állította, hogy Amini szívrohamot kapott, miután bevitték a helyi őrsre. A családja ezt vitatja, szerintük Amini egészséges fiatal volt, nem volt olyan problémája, amely hirtelen szívrohamhoz vezethetett volna. A fiatal nőt kómában szállították kórházba, ahol meghalt.

Az állami televízió megerősítette a 22 éves nő halálát, részleteket azonban nem közölt. A belügyminisztérium és a teheráni ügyészség vizsgálatot indított az ügyben Ebrahim Raiszi elnök utasítására.

Az elmúlt hónapokban iráni jogvédő aktivisták arra buzdították a nőket, hogy közterületen is vegyék le a fátylukat, tiltakozásul a kötelező iszlám öltözködési szabályok miatt, noha ezzel a letartóztatást kockáztatják, mert az ország konzervatív vezetői elvárják a hatóságok kemény fellépését az „erkölcstelen viselkedéssel” szemben. A hidzsáb elleni tüntetésekre szóló felhívásokat követően a közösségi médiában közzétett videókon olyan eseteket mutattak be jogvédők, amelyekben az erkölcsrendészet egységei a hajukat el nem fedő nőkkel kíméletlenül bántak.

Pénteken a szókimondó reformpárti politikus hírében álló Mahmúd Szadeghi volt parlamenti képviselő felszólította az ország legfőbb vallási és politikai vezetőjét, Ali Khameneit, hogy szólaljon meg Amini ügyében.

Az 1979-es forradalom után bevezetett iszlám törvények szerint a nőknek kötelező eltakarni a hajukat és hosszú, bő ruhát kell viselniük, hogy alakjuk ne legyen kivehető. A szabályszegők nyilvános megrovásra, pénzbírságra vagy letartóztatásra számíthatnak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!