Magyarország az EU első önkényuralmi rendszere, vagy csak egy woke boszorkányüldözés áldozata?

2022. szeptember 14. – 14:09

frissítve

Magyarország az EU első
önkényuralmi rendszere, vagy csak egy woke boszorkányüldözés áldozata?
Fotó: Yves Herman / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • Szerdán vitázott Strasbourgban az Európai Parlament Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti EP-képviselő jelentéstervezetéről. A 30 oldalas dokmentum megállapítja, hogy Magyarország folyamatosan távolodik az unió alapértékeitől, és 2022-re már inkább a „választási autokrácia” jelző illik rá.
  • A vitán a jelentés tartalmával egyetértő baloldali, zöld, liberális és kereszténydemokrata frakciók a magyar kormány alapjogokat sértő intézkedéseit sorolták elő.
  • A magyar ellenzéki politikusok arra kérték a döntéshozókat, ne fosszák meg a magyarokat az uniós támogatásoktól, hanem a kormányt megkerülve juttassák el azokat az emberekhez.
  • A magyar kormány egyáltalán nem képviseltette magát a róla szóló EP-vitán, a kormánypárt EP-képviselői viszont boszorkányüldözésnek minősítették a jelentéstervezetet (mely sorban már a harmadik ilyen dokumentum).
  • Az EP jobboldali populista képviselői szerint miközben Brüsszel a demokratikus értékeket kéri számon a magyar kormányon, nem veszi figyelembe azt, hogy a magyar választók rendszeresen nagy többséget szavaznak a Fidesznek.
  • A jelentésről csütörtökön szavaz az EP, de az semmilyen kézzelfogható következménnyel vagy szankcióval nem jár.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!