Orbán azért nem megy Brüsszelbe a jogállamisági vitára, mert nem kapott meghívót

2022. szeptember 14. – 09:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egyetlen magyar kormánytag, így Orbán Viktor miniszterelnök sem utazik el Brüsszelbe, ahol a magyar jogállamiságról készült jelentés vitája zajlik majd az Európai Parlamentben, csütörtökön pedig már szavaznak is róla. Arról, hogy Orbán nem utazik Brüsszelbe, a Magyar Hang írt az EP Médiaszolgálatától kapott információ alapján, sőt, az információk szerint nemhogy Orbán nem utazik, de egyetlen kormánytag sem lesz jelen, így a vitában nem jelennek meg a magyar érvek kormányoldalról. Lesz viszont magyar felszólaló, a lap szerint Cseh Katalin (Momentum) és Gyöngyösi Márton (Jobbik) részt vesz a vitában.

Megkérdeztük Havasi Bertalant, a miniszterelnök szóvivőjét, hogy Orbán (illetve a többi kormánytag) miért hagyja ki a vitát. Havasitól azt a választ kaptuk, hogy

„Azért, mert nem érkezett meghívó.”

A mostani jelentés, amelyet Gwendoline Delbos-Corfield zöldpárti politikus készített, azt kifogásolja, hogy

  • továbbra is magas a korrupció szintje;
  • jelentős állami források folynak a kormánypárti médiába, ami egyenlőtlen feltételeket teremt;
  • a demokratikus intézményrendszer működésével kapcsolatban pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy „a nyilvános konzultáció hiánya és a felgyorsult jogalkotási folyamat tovább gyengítette a szabályozási környezet minőségét”.

A jelentésről itt írtunk bővebben.

Korábban 2013-ban Rui Tavares, 2018-ban pedig Judith Sargentini vizsgálta meg a magyar jogállamiság helyzetét.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!