A Pegasus-ügyet és a KESMA-t is megemlíti a magyar jogállamiságról szóló új EU-s jelentés

2022. július 4. – 08:48

Másolás

Vágólapra másolva

„Fennáll a veszélye annak, hogy Magyarország súlyosan megsérti az unió alapját képező értékeket” – a Népszava információi szerint többek között ez szerepel abban a 30 oldalas előterjesztésben, amit Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti EP-képviselő készített a magyarországi jogállamiság, demokrácia és alapvető jogok helyzetéről.

Az Európai Parlament (EP) megbízásából azt mérte fel, hogy a 2018-ban elfogadott, Judith Sargentini által készített jelentés óta milyen változások mentek végbe ezeken a területeken. A Sargentini-féle jelentés volt az alapja a hetes cikkely szerinti eljárás megindításának.

A jelentésben Gwendoline Delbos-Corfield arra kéri az EU Tanácsot, hogy vegye figyelembe a friss fejleményeket, amikor a hetes cikkelyes eljárás keretében napirendre tűzi a magyarországi helyzetet. Egyúttal szorgalmazza a négy évvel ezelőtti EP-jelentés által beindított folyamat felgyorsítását és határidőhöz kötött ajánlások elfogadását, amelyekhez még nem kell teljes egyetértés.

Az EP-képviselő többek között a veszélyhelyzet meghosszabbítását; a Kúria elnökének kinevezését; a Pegasus nevű izraeli kémprogram újságírók, aktivisták, politikus ellen történő felhasználását; a közel 500 médiaterméket magába foglaló kormánypárti médiabirodalom, a KESMA létrejöttét és a Magyar Tudományos Akadémia és a Színház- és Filmművészeti Egyetem autonómiájának csorbítását kifogásolja jelentésében.

Szintén problémásnak látja, hogy előzetes nyilvános konzultáció nélkül fogadnak el törvényeket, alkotmánymódosításokat, hogy az állam beleavatkozik önkormányzati feladatokba, és hogy az április 3-i választásokon nem egyenlő feltételek mellett indultak a kormánypártok és az ellenzék. Szó esik még a kormánnyal szemben kritikus civil szervezetekre nehezedő nyomásról és egyes kisebbségek hátrányos megkülönböztetéséről.

A jelentéstervezetről azt mondta Gwendoline Delbos-Corfield még május elején, hogy az aggályok ugyanazok, mint a Sargentini-jelentés idején, sőt időközben még romlott is a helyzet a médiapluralizmus és az igazságszolgáltatás függetlenségének terén. A képviselő szerint a határozott uniós fellépés hiányában Magyarország mára választási autokráciává vált.

Gwendoline Delbos-Corfield az alkotmányos rendszer működését, az igazságszolgáltatás függetlenségét, a korrupciót, az adatvédelmet, a véleménynyilvánítás szabadságát, a tudományos, az egyesülési és a vallásszabadságot, az egyenlő bánásmódhoz való jogot, a kisebbségek, a migránsok és menedékkérők jogait, valamint a gazdasági és szociális jogokat vizsgálta a különböző nemzetközi és európai intézmények beszámolói, döntései, illetve tavaly őszi budapesti látogatása alapján.

Az előterjesztésről várhatóan július 13-án vagy 14-én szavaz az EP állampolgári jogi bizottsága, a plenáris ülés elé pedig szeptemberben kerülhet.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!