Ausztráliában, Új-Zélandon és Kanadában is uralkodónak kiáltották ki III. Károlyt

2022. szeptember 11. – 12:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Azok után, hogy szombaton Károlyt hivatalosan is kikiáltották az Egyesült Királyság uralkodójának, a Nemzetközösségi királyságokban is elkezdték kihirdetni, hogy III. Károly néven ő az új államfő. Összesen 14 ilyen ország van, a legnagyobbak már formálisan is kihirdették Károlyt.

Az Agerpresre hivatkozva a Hotnews azt írja, Új-Zélandon a wellingtoni parlament épületének a lépcsőjén került sor a ceremóniára. Ezen Jacinda Ardern miniszterelnök kijelentette, hogy a királynő fiát, „Őfelsége III. Károly királyt uralkodónknak ismerték el”.

Ausztráliában is megtörtént már a hivatalos bejelentés. David Hurley főkormányzó, a brit uralkodó képviselője a canberrai parlamentben államfővé nyilvánította III. Károlyt. Ezután 21 ágyúlövéssel tisztelegtek az új uralkodó előtt.

Kanadában is megtartották már a hivatalos bejelentést. Mary Simon kanadai főkormányzó, az uralkodó képviselője az országban, szombaton Ottawában találkozott Justin Trudeau miniszterelnökkel, hogy aláírja a kiáltványt, amit ezek után nyilvánosan fel is olvastak.

Nem teljesen egyértelmű, hogy III. Károlyt sokáig uralkodó maradhat minden Nemzetközösségi királyságban. A Guardian beszámolója szerint Antigua és Barbuda miniszterelnöke, Gaston Browne bejelentette, hogy három éven belül népszavazást fog kiírna arról, hogy az ország köztársasággá váljon. Tette mindezt azután, hogy aláírta azt a dokumentumot, amely elismeri III. Károly királyi státuszát. A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy „ez az utolsó lépés a függetlenség lezárásához”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!