Ausztráliában, Új-Zélandon és Kanadában is uralkodónak kiáltották ki III. Károlyt

2022. szeptember 11. – 12:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Azok után, hogy szombaton Károlyt hivatalosan is kikiáltották az Egyesült Királyság uralkodójának, a Nemzetközösségi királyságokban is elkezdték kihirdetni, hogy III. Károly néven ő az új államfő. Összesen 14 ilyen ország van, a legnagyobbak már formálisan is kihirdették Károlyt.

Az Agerpresre hivatkozva a Hotnews azt írja, Új-Zélandon a wellingtoni parlament épületének a lépcsőjén került sor a ceremóniára. Ezen Jacinda Ardern miniszterelnök kijelentette, hogy a királynő fiát, „Őfelsége III. Károly királyt uralkodónknak ismerték el”.

Ausztráliában is megtörtént már a hivatalos bejelentés. David Hurley főkormányzó, a brit uralkodó képviselője a canberrai parlamentben államfővé nyilvánította III. Károlyt. Ezután 21 ágyúlövéssel tisztelegtek az új uralkodó előtt.

Kanadában is megtartották már a hivatalos bejelentést. Mary Simon kanadai főkormányzó, az uralkodó képviselője az országban, szombaton Ottawában találkozott Justin Trudeau miniszterelnökkel, hogy aláírja a kiáltványt, amit ezek után nyilvánosan fel is olvastak.

Nem teljesen egyértelmű, hogy III. Károlyt sokáig uralkodó maradhat minden Nemzetközösségi királyságban. A Guardian beszámolója szerint Antigua és Barbuda miniszterelnöke, Gaston Browne bejelentette, hogy három éven belül népszavazást fog kiírna arról, hogy az ország köztársasággá váljon. Tette mindezt azután, hogy aláírta azt a dokumentumot, amely elismeri III. Károly királyi státuszát. A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy „ez az utolsó lépés a függetlenség lezárásához”.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!