Hivatalosan is királlyá nyilvánították III. Károlyt

2022. szeptember 10. – 14:20

frissítve

Hivatalosan is királlyá nyilvánították III. Károlyt
Fotó: Victoria Jones / POOL / AFP

Másolás

Vágólapra másolva


Hivatalosan is Károly lett az Egyesült Királyság új uralkodója, miután a londoni Szent Jakab-palotában tartott ceremónia keretében királlyá nyilvánították. Károly ugyan már közvetlenül édesanyja, II. Erzsébet királynő halála után uralkodó lett, de a szombati eseményen hivatalosan is megerősítették ezt, miután a Trónutódlási Tanács is jóváhagyta. Az Egyesült Királyság trónöröklési törvényei ugyanis előírják, hogy az uralkodók halála esetén ez a tanács kétséget kizáróan megállapítsa az új uralkodó kilétét, és nyilvánosan kihirdesse, hogy ő az Egyesült Királyság egyedüli és törvényes uralkodója.

A ceremónia végén, délben elhangzott a God Save the King kezdetű himnusz is, majd ágyúlövésekkel tisztelegtek az új uralkodó előtt.

A királynő temetésének napját munkaszüneti nappá nyilvánították. Bár még mindig nem lehet tudni a pontos dátumot, valószínűleg szeptember 19-én, hétfőn kerül rá sor.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!