Nemcsak a britek királya lett III. Károly: 15 Nemzetközösségi tagállamnak ő az államfője

2022. szeptember 10. – 20:35

Másolás

Vágólapra másolva

II. Erzsébet királynő csütörtöki haláláig a Nemzetközösség élén állt, amely1926-ban alakult, és a világ egyik legnagyobb politikai szövetsége: hat kontinensen 56 ország alkotja a Commonwealth-t.

A brit királyi családot több mint hét évtizeden át vezető szerepe mellett II. Erzsébet királynő a Nemzetközösség vezetőjeként számos más ország fontos személyisége volt. Halála után a Nemzetközösség vezetőjének tisztségét III. Károly király tölti be. Ő az államfője 15 tagállamnak, az úgynevezett Nemzetközösségi királyságoknak, míg a többi 36 tag köztársaság, 5 másik állam esetében pedig más uralkodik.

Az úgynevezett Commonwealth realm országai, amelyek fölött ezután III. Károly király uralkodik:

az Egyesült Királyság, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Antigua és Barbuda, Bahama-szigetek, Belize, Grenada, Jamaica, Pápua Új-Guinea, Saint Kitts és Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, Salamon-szigetek és Tuvalu területén.

Ezek a korábbi brit domíniumokból alakultak önálló állammá.

Mi is az a Nemzetközösség?

Röviden: a világ azon országainak önkéntes szövetsége, amelyek egykor a Brit Birodalom részét képezték.

A szövetség célja a honlapja szerint, hogy „támogassa a tagországok kormányait, és partneri kapcsolatot alakítson ki a szélesebb Nemzetközösségi családdal és másokkal, hogy javítsa a Nemzetközösség minden polgárának jólétét, és globálisan előmozdítsa közös érdekeiket”.

A Nemzetközösség nem politikai unió és nem ad jogokat az Egyesült Királyságnak, hogy hatalmat gyakoroljon a többi tagállam ügyei felett. Elsősorban olyan szervezet, amely különböző gazdasági és politikai hátterű államoknak ad lehetőséget a szorosabb, egyenlő alapokon nyugvó kapcsolatra. Fő tevékenységei azt célozzák, hogy megteremtsék a légkört a tagállamok együttműködésére a gazdaságban, a demokrácia és az emberi jogok előmozdításában és a jó kormányzati gyakorlatok terjesztésében.

Mikor, milyen körülmények között alakult meg?

Az 1926-os Balfour-nyilatkozat részeként hozták létre, és a világ egyik legrégebbi nemzetközi politikai szervezete volt, megelőzve az Egyesült Nemzetek Szervezetét és a NATO-t is.

Az alapító nyilatkozat szerint is a cél egy olyan szövetség létrehozása volt, amelyben az egykor brit uralom alatt álló összes ország egyenlő bánásmódban részesüljön, és minden ország hűséget fogadjon a brit királynak vagy királynőnek.

Melyik országok tartoznak a Nemzetközösséghez?

A Commonwealth 56 tagországot számlál, és az Antarktisz kivételével minden kontinensen található legalább egy állam, amely ebbe a közösségbe tartozik. Szám szerint:

  • 21 afrikai ország
  • 13 karibi és amerikai ország
  • 11 csendes-óceáni szigetország
  • 8 ázsiai ország
  • 3 európai ország

A teljes lista itt található, de a legismertebbeket a tagok közül felsoroljuk: Kanada, a Bahamák, Jamaica, Ghána, Nigéria, Dél-Afrika, India, Ausztrália és Új-Zéland.

A legkisebb tag az alig 10 000 lakosú csendes-óceáni Nauru, a legnagyobb pedig az 1,4 milliárd lakosú India. A Nemzetközösségben összesen 2,5 milliárd ember él.

Ki áll jelenleg a Nemzetközösség élén?

Értelemszerűen azt gondolnánk, hogy III. Károly most a Nemzetközösség feje, de technikailag nem az – legalábbis egyelőre még nem. Ez ugyanis nem a családi leszármazás alapján dől el, hanem a szövetség vezetőinek kell megválasztaniuk őt. Azonban 2018-ban volt egy olyan megegyezés, amely szerint még II.Erzsébet életében elfogadták, hogy halála esetében károly legyen az utódja a Nemzetközösség élén.

Hogyan lehet csatlakozni?

A Commonwealth-hez való csatlakozás feltételei világosan meg vannak határozva:

  • elfogadja az alapszabályban lefektetett elveket;
  • szuverén államnak kell lennie;
  • elismerje III. Károly királyt a Nemzetközösség vezetőjeként;
  • az angol nyelv elfogadása a Nemzetközösség nyelveként;
  • tiszteletben kell tartani a nép kívánságát a csatlakozással kapcsolatban;
  • történelmi kapcsolatban kell állnia egy olyan állammal, amely már tag.

Egyes országok, ha úgy kívánják, kérhetik a tagságukat, mivel a korona protektorátusai vagy gyarmatai voltak. Ilyenek: Egyiptom, Irak, Írország, Jordánia, Izrael, Jemen és még az Egyesült Államok is, többek között.

A Nemzetközösségből kilépni is lehet, méghozzá sokkal zökkenőmentesebb módon, mint ahogyan azt a Brexit-folyamat során láthattuk. Ezt tette például Írország és Új-Fundland 1949-ben, a Maldív-szigetek pedig 2016-ban, bár ők 2020 februárjában visszatértek. Zimbabwét 2002-ben függesztették fel a miniszteri találkozókról Robert Mugabe ugyanabban az évben tartott, megtámadott választása miatt, 2003-ban pedig az ország végleg elhagyta a szervezetet.

A legutóbbi csatlakozások 2022 júniusában történtek: két francia nyelvű ország, Togo és Gabon csatlakozott a Nemzetközösséghez, hogy szorosabb kapcsolatokat alakítson ki az angol nyelvű világgal és az Egyesült Királysággal.

Hogyan fogadta a Nemzetközösség II. Erzsébet királynő halálhírét?

„Őfelsége szerette a Nemzetközösséget, és a Nemzetközösség is szerette őt” – nyilatkozta Patricia Scotland QC, a Nemzetközösség főtitkára.

A szövetség szerint a királynő teljesítette 1947-ben tett ígéretét, miszerint a Nemzetközösség szolgálatának szenteli életét. A társulás minden országába ellátogatott, és 1971 és 2018 között csak egyetlen kormányfői találkozót hagyott ki.

„Nagyon fog hiányozni nekem, nagyon fog hiányozni a Nemzetközösségnek, és nagyon fog hiányozni a világnak. Örökké hálásak leszünk neki” – mondta Scotland.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!