Oroszország tagadja, hogy nehézfegyvereket helyeztek volna el a zaporizzsjai atomerőműben, a NAÜ ellenőrei a helyszínen maradnak

2022. szeptember 2. – 14:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) megfigyelői csütörtökön érkeztek meg a zaporizzsjai atomerőműbe, miután az orosz haderő elkezdte támadások indítására használni a korábban is afféle erődítményként funkcionáló atomerőmű területét.

A vizsgálat egy nap alatt lezárult, de a NAÜ elnöke, Rafael Grossi megígérte, hogy egy öt főből álló megfigyelő-csoport továbbra is a helyszínen marad.

Grossi hangsúlyozta, a NAÜ kizárólag olyan technikai jellegű kockázati tényezőket vizsgál, mint a létesítmények fizikai épsége, a biztonsági rendszerek működőképessége, a biztonságos külső áramellátás, a sugárzásfigyelő rendszerek hatékonysága, és a szabályozóval való megbízható kommunikáció.

Az orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu eközben tagadja, hogy az orosz erőknek nehézfegyverzetük lenne a zaporizzsjai atomerőmű területén - írja a CNN.

Pénteken a moszkvai védelmi minisztériumban tartott konferencián Sojgu azt mondta: „Az ukrán hatóságok nyíltan azt hazudják, hogy az orosz fegyveres erők fontos energetikai létesítmények mögé bújva, nagy hatótávolságú tüzérségi rendszerekből ágyúzzák az ukrán fegyveres erőket.”

Eközben az ukrán atomenergia-szolgáltató, az Energoatom képviselője pénteken azt mondta: „Az orosz hadsereg hazudik, manipulálja és hamisan ábrázolja a valóságot a zaporizzsjai atomerőművel kapcsolatban azzal, hogy csak olyan információkat oszt meg a NAÜ missziójáról, amelyből profitálhat.”

Az ukránok azzal is vádolják az oroszokat, hogy „megpróbálják megakadályozni, hogy a NAÜ megfigyelői megismerjék a tényeket a helyszínen.”

Az atomerőmű körül kialakult konfliktusról, és a NAÜ missziójáról ebben a cikkben írtunk részletesen.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!