Oroszország tagadja, hogy nehézfegyvereket helyeztek volna el a zaporizzsjai atomerőműben, a NAÜ ellenőrei a helyszínen maradnak

2022. szeptember 2. – 14:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) megfigyelői csütörtökön érkeztek meg a zaporizzsjai atomerőműbe, miután az orosz haderő elkezdte támadások indítására használni a korábban is afféle erődítményként funkcionáló atomerőmű területét.

A vizsgálat egy nap alatt lezárult, de a NAÜ elnöke, Rafael Grossi megígérte, hogy egy öt főből álló megfigyelő-csoport továbbra is a helyszínen marad.

Grossi hangsúlyozta, a NAÜ kizárólag olyan technikai jellegű kockázati tényezőket vizsgál, mint a létesítmények fizikai épsége, a biztonsági rendszerek működőképessége, a biztonságos külső áramellátás, a sugárzásfigyelő rendszerek hatékonysága, és a szabályozóval való megbízható kommunikáció.

Az orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu eközben tagadja, hogy az orosz erőknek nehézfegyverzetük lenne a zaporizzsjai atomerőmű területén - írja a CNN.

Pénteken a moszkvai védelmi minisztériumban tartott konferencián Sojgu azt mondta: „Az ukrán hatóságok nyíltan azt hazudják, hogy az orosz fegyveres erők fontos energetikai létesítmények mögé bújva, nagy hatótávolságú tüzérségi rendszerekből ágyúzzák az ukrán fegyveres erőket.”

Eközben az ukrán atomenergia-szolgáltató, az Energoatom képviselője pénteken azt mondta: „Az orosz hadsereg hazudik, manipulálja és hamisan ábrázolja a valóságot a zaporizzsjai atomerőművel kapcsolatban azzal, hogy csak olyan információkat oszt meg a NAÜ missziójáról, amelyből profitálhat.”

Az ukránok azzal is vádolják az oroszokat, hogy „megpróbálják megakadályozni, hogy a NAÜ megfigyelői megismerjék a tényeket a helyszínen.”

Az atomerőmű körül kialakult konfliktusról, és a NAÜ missziójáról ebben a cikkben írtunk részletesen.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!