Gazprom: Határozatlan ideig nem indul újra a gázszállítás az Északi Áramlat 1 vezetéken

2022. szeptember 2. – 20:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Gazprom szerdán jelentette be, hogy három napra leáll a gázszállítás az Északi Áramlat 1 vezetéken, pénteken pedig arról adtak tájékoztatást, hogy határozatlan ideig nem is indítják újra - írja a Guardian.

A cég olajszivárgásra hivatkozik, a hibát állítólag a Szentpétervár melletti Portovaja kompresszorállomáson észlelték.

Az Oroszországot és Németországot összekötő rendszer az elmúlt időszakban már csak 20 százalékos kapacitással ment, nyáron egyszer már teljesen leállt két hétre. A Gazprom akkor is karbantartási munkákra hivatkozott, és most is ezzel indokolják a leállást.

Az oroszok korábban többször is bizonytalanná tették az Északi Áramlat 1 gázvezeték üzembe helyezését, ezért az EU bejelentett egy gázspórolási tervet is, ami szerint a tagállamok vállalták, hogy önkéntesen 15 százalékkal kevesebb gázt fogyasztanak augusztus 1. és március 31. között az elmúlt 5 év azonos időszakának átlagos fogyasztásához képest. Mivel a terv több esetben is kivételt adott egyes tagállamoknak, ráadásul teljes egészében a nemzeti kormányokra bízza annak kivitelezését, ezért több lap, köztük a Washington Post is „felvizezettnek” nevezte az elfogadott gázspórolási célokat.

A Gazprom bejelentését megelőzte, hogy a G7-országok pénzügyminiszterei közös nyilatkozatot tettek közzé, amelyben bejelentették, hogy megállapodtak abban, hogy árplafont vezetnek be az orosz olajra és kőolajtermékekre. A döntést azt követően hozták meg, hogy Oroszország bejelentette, nem fog szállítani kőolajat és olajtermékeket azoknak az országoknak, amelyek támogatják az orosz kőolaj árának korlátozását.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!