Gazprom: Határozatlan ideig nem indul újra a gázszállítás az Északi Áramlat 1 vezetéken

2022. szeptember 2. – 20:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Gazprom szerdán jelentette be, hogy három napra leáll a gázszállítás az Északi Áramlat 1 vezetéken, pénteken pedig arról adtak tájékoztatást, hogy határozatlan ideig nem is indítják újra - írja a Guardian.

A cég olajszivárgásra hivatkozik, a hibát állítólag a Szentpétervár melletti Portovaja kompresszorállomáson észlelték.

Az Oroszországot és Németországot összekötő rendszer az elmúlt időszakban már csak 20 százalékos kapacitással ment, nyáron egyszer már teljesen leállt két hétre. A Gazprom akkor is karbantartási munkákra hivatkozott, és most is ezzel indokolják a leállást.

Az oroszok korábban többször is bizonytalanná tették az Északi Áramlat 1 gázvezeték üzembe helyezését, ezért az EU bejelentett egy gázspórolási tervet is, ami szerint a tagállamok vállalták, hogy önkéntesen 15 százalékkal kevesebb gázt fogyasztanak augusztus 1. és március 31. között az elmúlt 5 év azonos időszakának átlagos fogyasztásához képest. Mivel a terv több esetben is kivételt adott egyes tagállamoknak, ráadásul teljes egészében a nemzeti kormányokra bízza annak kivitelezését, ezért több lap, köztük a Washington Post is „felvizezettnek” nevezte az elfogadott gázspórolási célokat.

A Gazprom bejelentését megelőzte, hogy a G7-országok pénzügyminiszterei közös nyilatkozatot tettek közzé, amelyben bejelentették, hogy megállapodtak abban, hogy árplafont vezetnek be az orosz olajra és kőolajtermékekre. A döntést azt követően hozták meg, hogy Oroszország bejelentette, nem fog szállítani kőolajat és olajtermékeket azoknak az országoknak, amelyek támogatják az orosz kőolaj árának korlátozását.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!