Korlátok nélkül élhetnek és dolgozhatnak a háború kezdete óta Oroszországba került ukránok

2022. augusztus 28. – 13:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírt egy rendeletet, ami szerint az invázió kezdete óta Oroszországba költözött ukrán állampolgárok korlátok nélkül élhetnek és vállalhatnak munkát – írja a Guardian.

Ukránok eddig 180 napból csak 90-et tölthettek Oroszországban, és ha tovább akartak maradni, vagy dolgozni szerettek volna, akkor külön engedélyeket kellett szerezniük. A döntés a kelet-ukrajnai szakadár területeken élőkre is vonatkozik.

A rendeletbe az is bekerült, hogy nem szabad ukrán állampolgárokat deportálni, csak abban az esetben, ha nemrég szabadult börtönből vagy nemzetbiztonsági kockázatot jelent Oroszország számára.

Putyin tegnap egy olyan rendeletet írt alá, ami szerint a február 18. óta Ukrajnából Oroszországba érkező nyugdíjasok és fogyatékkal élők havi tízezer rubeles (70 ezer forintos) támogatásra jogosultak. Az Ukrajna elhagyására kényszerült terhes nők is kapnak tízezer rubelt, de csak egyszer.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!