A napokban indulhatnak el a zaporizzsjai atomerőműhöz a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szakértői

2022. augusztus 28. – 23:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakértőkből álló delegációja várhatóan a következő napokban indul el az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőműhöz. A látogatásról folyamatosan zajlanak a tárgyalások.

A szervezet szerint az erőmű körüli bombázások ismét rámutattak egy esetleges nukleáris baleset kockázatára.

A szakértői csapat tagja lesz a NAÜ főigazgatója, Rafael Grossi is. Rajta kívül még 13 szakértő kap helyet a misszióban, többnyire semleges országokból, így például brit és amerikai szakemberek sem lesznek a delegációban.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség már többször fejezte ki aggodalmát a zaporizzsjai atomerőmű miatt. Augusztus elején azt kommunikálták, hogy „ellenőrizhetetlenné vált, teljesen elszabadult” Európa legnagyobb atomerőműve. Arra is többször felhívták a figyelmet, hogy a zaporizzsjai atomerőmű körüli harcokban benne van egy nukleáris katasztrófa kockázata. Az oroszok és az ukrán egymást hibáztatják az erőmű környékét ért tüzérségi támadások miatt.

Eközben Zaporizzsjában már jódtablettákat osztogatnak a lakosságnak.

(CNN)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!