A napokban indulhatnak el a zaporizzsjai atomerőműhöz a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szakértői

2022. augusztus 28. – 23:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakértőkből álló delegációja várhatóan a következő napokban indul el az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőműhöz. A látogatásról folyamatosan zajlanak a tárgyalások.

A szervezet szerint az erőmű körüli bombázások ismét rámutattak egy esetleges nukleáris baleset kockázatára.

A szakértői csapat tagja lesz a NAÜ főigazgatója, Rafael Grossi is. Rajta kívül még 13 szakértő kap helyet a misszióban, többnyire semleges országokból, így például brit és amerikai szakemberek sem lesznek a delegációban.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség már többször fejezte ki aggodalmát a zaporizzsjai atomerőmű miatt. Augusztus elején azt kommunikálták, hogy „ellenőrizhetetlenné vált, teljesen elszabadult” Európa legnagyobb atomerőműve. Arra is többször felhívták a figyelmet, hogy a zaporizzsjai atomerőmű körüli harcokban benne van egy nukleáris katasztrófa kockázata. Az oroszok és az ukrán egymást hibáztatják az erőmű környékét ért tüzérségi támadások miatt.

Eközben Zaporizzsjában már jódtablettákat osztogatnak a lakosságnak.

(CNN)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!