Egyre több régi szovjet bázist nyitnak meg az oroszok, a NATO megerősíti jelenlétét az Északi-sarkon

2022. augusztus 28. – 12:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz fenyegetés miatt a NATO megerősíti jelenlétét az Északi-sark térségében – írja Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a Welt am Sonntag című német lapnak adott interjúja alapján az MTI.

Stoltenberg azt mondta, hogy Oroszország egyre aktívabb a térségben, sorra nyitják meg újra a szovjet időkben kiépített bázisokat, amikben a legmodernebb fegyvereiket, köztük hiperszonikus rakétákat állomásoztatnak és tesztelnek.

Ezért látja úgy, hogy a NATO-nak is meg kell erősítenie jelenlétét. A szövetség elsőként tengerészeti felderítő és járőr repülőgépekbe ruház be, hogy pontos képet alkothasson arról, mi is zajlik a régióban, majd az alapján újabb lépések mellett döntenek.

A régió stratégiai szempontból igen fontos a NATO-nak, mert „döntő jelentőségű összeköttetés Európa és Amerika között, és itt a legkisebb a távolság Észak-Amerika és Oroszország között”. A főtitkár megjegyezte, hogy Oroszország mellett Kína is fokozott érdeklődést mutat az Északi-sarkvidék iránt.

Jens Stoltenberg és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök egy északi-sarki kutatóbázis bejárásán augusztus 25-én – Fotó: NATO / AFP
Jens Stoltenberg és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök egy északi-sarki kutatóbázis bejárásán augusztus 25-én – Fotó: NATO / AFP

Az Északi-sark térsége gazdag természeti erőforrásokban, a jégpáncél alatt található például a világ földgázkészletének harmada és kőolajkészletének 16 százaléka, az éghajlata pedig a globális átlagnál háromszor gyorsabban melegedik, ami megkönnyíti az erőforrások kiaknázását és lehetőséget ad új kereskedelmi útvonalak megnyitására.

Moszkva törekvéseit jellemezve idézték Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy nemrégiben tett kijelentését az Északi-sarkvidékről, miszerint „mindenki számára régóta teljesen világos, hogy ez a mi területünk, ez a mi földünk”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!