Az ukránok szerint eddig közel 9000 katonájuk halt meg a háborúban

2022. augusztus 22. – 17:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz invázió februári kezdete óta közel 9 ezer katonát veszítettek az ukránok – írja Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők parancsnokának nyilatkozata alapján a Guardian.

A veszteségekről szóló adatokat egyelőre – bármelyik féltől származzanak is – gyakorlatilag lehetetlen leellenőrizni. Az sem egyértelmű, hogy ebben a 9 ezerben csak a katonák vannak benne, vagy mindenki, aki fegyverrel védi Ukrajnát, például a határőrök.

Mihajlo Podoljak elnöki főtanácsadó júniusban azt mondta, hogy nagyjából 100-200 ukrán katona esett el naponta. Nem tudni, hogy ezen segítettek-e a nyugati fegyverek, de az Institue for the Study of War intézet elemzése alapján az ukránok az új fegyverekkel hatékonyabban tudják lőni az orosz lőszerraktárakat, ami az inváziós erők előrenyomulásának lassulásához vezethet.

Az orosz veszteségekről nincs sok információnk, ugyanis hivatalos adatokat utoljára márciusban adtak ki, akkor alig több mint ezer halottról számoltak be. A BBC május közepéig 2336 orosz katona halálát tudta megerősíteni, bár, ahogy írták, ez valószínűleg messze állt a valós számtól.

Az ukránok ekkor még azt állították, hogy több mint 27 ezer orosz katonával végeztek, most pedig már 45 ezerről beszélnek. A CIA szerint az elesett orosz katonák valós száma inkább 15 ezer körül lehet. Az ügynökség szerint júliusig az ukránok valamivel kisebb, „de szintén jelentős” veszteségeket szenvedtek el.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!