Elmarad az augusztus 20-i tűzijáték Budapesten

2022. augusztus 20. – 15:15

frissítve

Elmarad az augusztus 20-i tűzijáték Budapesten
Fotó: Kovács Zoltán Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Akik Erdélyből a tűzijáték megnézése miatt utaztak Magyarország fővárosába, azoknak most rossz hír, hogy az augusztus 20-i ünnepi tűzijáték a kedvezőtlen és bizonytalan időjárási helyzet miatt elmarad. Ezt a Telex közlése szerint az ünnepség lebonyolításáért felelős operatív törzs ülése után Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár jelentette be.

„Az előzetes tájékoztatásnak megfelelően, az augusztus 20-i nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs 12 órakor ülést tartott. Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb, átfogó előrejelzése, valamint a tűzijáték-, és rendezvényszervezők helyzetértékelése alapján megállapította, hogy a 21 órára tervezett tűzijáték biztonságos megrendezéséhez szükséges feltételek nagy valószínűséggel nem teljesülnek, így annak elhalasztásáról döntött” – olvasható az államtitkár bejegyzésében. Kovács azt is írja, hogy a tervek szerint a tűzijáték új időpontja 2022. augusztus 27. szombat, 21 óra.

Az operatív törzs egyébként azt is javasolja, hogy a 17 órakor kezdődő ünnepi szentmisét a Szent István tér helyett a Szent István Bazilikában tartsák meg, a mise utáni körmenet helyett pedig a kihelyezett Szent Jobb ereklye előtt zenés imaórát tartsanak.

Reggel az eredeti terveknek megfelelően tartották meg az állami ünnepséget és tisztavatást, de a 9 órára tervezett légi parádé a bizonytalan időjárás miatt a Magyar Honvédség szakértőinek döntése értelmében elmaradt. Ettől függetlenül három Gripen azért elhúzott az Országház fölött, nemzeti színű kondenzcsíkot húzva maga után.

A kapuban álló gazdasági válságra való tekintettel korábban többen javasolták, hogy idén maradjon el az augusztus 20-i tűzijáték. Ezt a kormány semmiképpen nem akarta elfogadni, az esemény költségvetését pedig 10 évre titkosították. A Telex augusztus 20-áról többször írt. Így például tudjuk, hogy Kovács Zoltán augusztus 1-jén tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, mivel már tavasszal megkötötték a szerződéseket, lebonyolították a beszerzéseket, ezért

ebben a pillanatban drágább lenne nem megtartani a tűzijátékot, mint megtartani.

A félórás tűzijátékot eredetileg 21 órára tervezték, összesen 40 ezer pirotechnikai eszközt 230 kilövési pontról lőttek volna fel, az egészen 50 pirotechnikus és további közel száz ember dolgozott. Korábban azt is közölték, hogy a tűzijátékot szabotázsvédett számítógépről vezénylik, és bármikor leállíthatóak, akár egyesével is. A tűzijáték költsége nettó 1,3 milliárd forint.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!