Oroszország szerdától még kevesebb gázt ad Európának

2022. július 26. – 10:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország közölte, hogy szerdától csökkenti az Európába irányuló gázszállításokat – írja a Reuters.

A Gazprom orosz energiaipari óriásvállalat hétfőn egy iparági felügyelet utasítására hivatkozva jelentette be, hogy szerdától napi 33 millió köbméterre csökken az Északi Áramlat 1 gázvezetéken keresztül Németországba irányuló gázforgalom. Ez a fele a jelenlegi mennyiségnek, amely már most is csak a normál kapacitás 40 százalékát teszi ki. A háború előtt Európa gázának mintegy 40 százalékát és kőolajának 30 százalékát importálta Oroszországból.

A Kreml szerint a gázszünet karbantartási problémák és a nyugati szankciók következménye, míg az Európai Unió energetikai zsarolással vádolja Oroszországot.

Az Európai Unió országai kedden jóváhagynak egy sürgősségi javaslatot, ami a gázszükségletük visszafogásáról szól, miközben megpróbálnak leválni az orosz energiáról és felkészülni az esetleges teljes leállításra.

Ahogy arról ebben a cikkünkben részletesen írtunk, a gáz teljes lekapcsolása Oroszország számára sem egyszerű, Vlagyimir Putyin orosz elnök látszólag a feszültség folyamatos fenntartásában érdekelt, de a teljes gázstopban nem.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!