Az oroszok otthagyják a Nemzetközi Űrállomást, inkább sajátot építenek

2022. július 26. – 15:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

De majd csak 2024-től – ezt közölte kedden az ország újonnan kinevezett űrfőnöke az AP News szerint.

Jurij Boriszov, akit július elején neveztek ki az állami irányítású Roszkoszmosz űrvállalat élére, a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélésen azt ígérte, hogy Oroszország teljesíteni fogja a Nemzetközi Űrállomáson a partnereivel szembeni kötelezettségeit, mielőtt kilép a projektből.

Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozik Jurij Boriszovval, a Roszkoszmosz orosz űrügynökség vezetőjével a moszkvai Kremlben 2022. július 26-án – Fotó: Mikhail Klimentyev
Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozik Jurij Boriszovval, a Roszkoszmosz orosz űrügynökség vezetőjével a moszkvai Kremlben 2022. július 26-án – Fotó: Mikhail Klimentyev

Ahogy arról korábban a Telex is beszámolt, az Oroszországot a háború miatt sújtó nyugati szankciókra hivatkozva a korábbi orosz űrfőnök, Dimitrij Rozogin is bejelentette már, hogy Oroszország otthagyja a Nemzetközi Űrállomást.

A háborús helyzet miatt megnövekedett orosz-amerikai feszültség ellenére a NASA és a Roszkoszmosz a július elején megállapodást kötött arról, hogy az űrhajósok továbbra is orosz rakétákkal repülhetnek, és az orosz űrhajósok idén ősztől a SpaceX-szel szállhatnak fel a Nemzetközi Űrállomásra. Ez a megállapodás biztosítja, hogy az űrállomás fedélzetén mindig lesz legalább egy amerikai és egy orosz asztronauta, akik biztosítják, hogy a Föld körül keringő űrállomás mindkét oldala zavartalanul működjön.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!