A Yale egyetem gazdasági mélyfúrásából kiderült, hogy Oroszországot megnyomorították a nyugati szankciók

2022. július 26. – 17:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Oroszország ellen hozott, példátlanul súlyos nyugati pénzügyi- és gazdasági szankciók valójában megnyomorítják az orosz gazdaságot – áll a Yale egyetem frissen megjelent 118 oldalas tanulmányában. A neves amerikai egyetem vállalatgazdaságtani professzora, Jeffrey Sonnenfeld vezetésével dolgozó 18 fős tudóscsapat igyekezett a hazai állapotokat rendszerint rózsaszínben láttató hivatalos közleményeken túl egy sor orosz nyelvű, „nem hagyományos” adatot begyűjteni és elemezni. Ezek alapján a következők derültek ki:

  • Az orosz import „lényegében összeomlott”, ami ellátási zavarokat idézett elő az ország működtetéséhez szükséges árucikkek területén, ahogy azt Putyin is elismerte, különösképp a hi-tech termékek hiánya jelent fájdalmas csapást.
  • A hazai termelés lényegében leállt, az orosz vezetés nem tudta pótolni a csődbe ment helyi vállalkozásokat, az eltűnő külföldi árucikkeket és a több százezernyi kivándorolt magasan kvalifikált embert.
  • Az orosz GDP 40 százalékának előállításáért felelős külföldi vállalatok túlnyomó többsége elhagyta az országot, és „visszatérésük a közeljövőben nem valószínű”.
  • Miközben a hivatalos statisztikák az olaj- és földgázbevételeknek köszönhetően óriási fizetési többletről és a szankciók hatásainak kivédéséről szólnak, az orosz vezetés meghamisítja ezeket a statisztikákat.

A tanulmány szerint Oroszország számára nincs letérő a csőd felé vezető útról – amennyiben a nyugati országok szankciós politikája egységes marad. És miközben Oroszország folyamatosan az Európába irányuló gázszállítás leállításával fenyegetőzik – és fenyegetéseit kezdi beváltani –, addig Moszkva jobban rá van utalva a gázszállításai 83 százalékát felölelő európai piacra, mint ahogy az európai országok rá vannak utalva az összes behozatal 46 százalékát kitevő orosz gázra.

A szankciók Oroszországra gyakorolt hatásainak részleteiről itt olvashatja cikkünket.

(Axios, Investment Monitor)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!