Nem várt helyen nyílt meg a háború legújabb frontja: az orosz hússalátában

2022. június 30. – 15:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Közhely, hogy ahogy általában a politikában, úgy a háború során az információs hadviselésben is különösen fontosak a szimbólumok, nem csoda, hogy az oroszok az elfoglalt városokban szinte azonnal felhúzták a zászlójukat és bevezették a rubelt, vagy hogy az ukránok szétlőtt orosz tankokat állítottak közszemlére Kijevben. Éppen ezért megszokott, hogy ilyen kiélezett helyzetben a legapróbb szimbolikus gesztusokat is nagy figyelem övezi – nem meglepő hát, hogy a beszámolók szerint nagy derültség fogadta, hogy a csütörtökön véget ért madridi NATO-csúcson épp „orosz stílusú burgonyasalátát”, azaz orosz hússalátát szolgáltak fel.

A különös választást több helyi újság is megjegyezte, és a fogást végül át is nevezték tradicionális salátává. A védelmi és külügyminisztereknek rendezett vacsorát felügyeli spanyol séf, José Andrés pedig meg is bolondította egy kicsit: az éttermei gyakorlatához hasonlóan paradicsomos gombócokat adott a salátához, és szolidaritása jeleként átnevezte ukrán salátává. A példáját egyébként több más étterem is követte.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!