Mégsem emeli hirtelen 300 ezer fölé a gyorsreagálású erők létszámát a NATO

2022. június 30. – 18:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Jens Stoltenberg NATO-főtitkár által belengetett, 300 ezres létszámú gyorsreagálású hadtest inkább távlati cél, a szervezet nem tudja azt egyik napról a másikra megvalósítani – írja NATO-tisztviselők nyilatkozata alapján a CNN.

Stoltenberg hétfőn jelentette ki, hogy meghétszerezné a gyorsan bevethető hadtestek létszámát. Ez a CNN-nek nyilatkozó tisztviselők szerint sok ország védelmi vezetését meglepte, mert valójában egy új, a jelenlegit leváltó modellről van szó, amit leghamarabb 2023-ban tudnak bevezetni.

„A tervezési folyamat során megtudtuk a tagállamoktól, hogy milyen létszámú erőkkel rendelkeznek, milyen készenléti állapotban vannak. Tehát a modell feltöltésének több iterációja lesz, de nem adnánk számadatokat egy modellhez, ha nem lennénk rendkívül biztosak abban, hogy ezeket a dolgokat meg tudjuk valósítani”

– mondta az egyik nyilatkozó. Az is kiderült, hogy az új modellben a sok katona a hazájában állomásozna, de krízis esetén készen állnának a gyors bevetésre.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!