Görögország adna hajókat az oroszok által blokkolt ukrán gabona elszállításához

2022. június 30. – 15:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán gabonaexport megrekedése a háború egyik legsúlyosabb gazdasági következménye, amely globális élelmiszerválsággal fenyeget, ezért a patthelyzet feloldásában a nemzetközi közösség is erősen érdekelt. Emiatt lehet jelentősége annak, hogy Görögország felajánlotta, hogy biztosítja a hajókat az oroszok fekete-tengeri blokádja miatt Ukrajnában ragadt gabona kihozásához. Erről Jens Sloltenberg NATO-főtitkár beszélt a madridi NATO-csúcs zárónapján.

Sloltenberg a sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy a csúcstalálkozón meghozott döntések biztosítják, hogy az észak-atlanti szövetség tovább őrizze a békét a területén, és elkerülje a konfliktusokat. „Megállapodtunk a védelmi politikánk alapvető változtatásában. Megállapodtunk abban, hogy Finnország és Svédország csatlakozik a szövetségünkhöz. Megállapodtunk abban, hogy tovább támogatjuk Ukrajnát, és megállapodtunk abban is, hogy elmélyítjük kapcsolatunkat a csendes-óceáni térségbeli partnereinkkel” – összegezte a főtitkár, aki egyúttal újra azt sürgette, hogy Oroszország vessen véget a háborúnak, és vonja ki csapatait Ukrajnából.

(Guardian, MTI)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!