New York Times: Kommandós hálózat koordinálja a fegyverek áramlását Ukrajnában

2022. június 28. – 15:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben az orosz csapatok tovább haladnak Ukrajna keleti része felé, az ország ellenállási képessége minden eddiginél jobban függ az Egyesült Államokból és szövetségeseitől érkező segítségtől – írja a New York Times.

Az amerikai lap amerikai és európai hivatalnokokra hivatkozva azt írja, hogy ennek a segítségnek része kommandósok és kémek lopakodó hálózata, amely hírszerzéssel, fegyverekkel és kiképzéssel segíti az országot. Ennek a munkának a nagy része Ukrajnán kívül, jellemzően Németországban, Franciaországban és Nagy-Britanniában zajlik.

Bár Joe Biden amerikai elnök korábban kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem küld csapatokat Ukrajnába, az amerikai lap jelenlegi és volt hivatali forrásai alapján azt írja, hogy a CIA emberei titokban dolgoznak Ukrajnában, legfőképpen a fővárosban, Kijevben. Közben néhány tucat, más NATO tagországból, köztük Nagy-Britanniából, Franciaországból, Kanadából és Litvániából származó kommandós is dolgozott az országban.

A lap forrásai szerint az amerikai hadsereg 10-es számú speciális egységének kommandósaiból, akik a háború előtt Ukrajna északi és nyugati részén gyakorlatoztak, titokban létrehoztak egy koalíciós sejtet, németországi bázissal. A sejtben húsz ország fegyveresei vállaltak szerepet a lap szerint, de ők nincsenek a harctéren.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!