Megszületett a megállapodás: Finnország és Svédország előtt is szabad az út a NATO-ba

2022. június 28. – 22:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megállapodás született Finnország és Svédország NATO-tagságáról

– jelentette be Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedden, egy nappal a szervezet madridi csúcstalálkozója előtt. A két ország Oroszország Ukrajna ellen indított invázióját követően kérte felvételét a védelmi szövetségbe, azonban a folyamatot kezdetben blokkolta Törökország.

Sauli Niinistö finn elnök azt nyilatkozta, hogy Ankara ellenkezését úgy simították el, hogy a három érintett állam egy közös memorandumot fogadott el, melyben „vállalták az egyes országok biztonsági fenyegetései elleni közös fellépés kiterjesztését”. Ahogy az helyszíni riportunkból is kiderül, Finnországban szinte teljes a politikai és nemzeti konszenzus a csatlakozás szükségességét illetően, és ezt a konszenzust elsősorban Oroszország kiszámíthatatlan, agresszív viselkedése hozta létre.

Az egyelőre nem ismert, pontosan mit is jelent ez a frázis a gyakorlatban, az azonban korábbi cikkünkből is ismert, hogy Recep Tayyip Erdoğan török elnök milyen kifogásokat támasztott a két ország csatlakozásával szemben. Egyfelől kritizálta, hogy a két ország olyan embereket „bújtat”, akik kapcsolatban állhatnak a terrorszervezetként számon tartott Kurd Munkáspárttal (PKK) és az Egyesült Államokban élő török hitszónok, az Erdoğan által Soros György-szinten démonizált Fethullah Gülen vallási csoportjával. Azaz menedéket adnak Erdoğan belső ellenfeleinek és a török állam üldözöttjeinek. Ankara másfelől sérelmezte, hogy a kurd milíciák által ellenőrzött Észak-Szíria 2019-es inváziója után Svédország és Finnország – több uniós országgal együtt – fegyverexport-tilalmat vezetett be Törökországgal szemben.

Azt érdemes megjegyezni, hogy június eleje óta folynak egy újabb észak-szíriai invázió előkészületei, ennek – közel-keleti mércével mérve is szövevényes – okairól és hátteréről ebben a cikkben írtunk. Erdoğan eddigi manőverei alapján nem lenne meglepő, ha Ankara a szír és iraki határ mentén 30 kilométer mélységben kialakítandó „biztonsági zóná”-jának támogatását kérte volna cserébe a NATO-tól, de a bővítés valódi árára valószínűleg csak a közvetkező napokban derült majd fény.

Akármi is az ára a török ellenállás felfüggesztésének, az biztos, Finnország és Svédország csatlakozásával a NATO 2004 óta legjelentősebb bővítése kezdődik meg, ráadásul előbbi tagságával a szövetség 1300 kilométer hosszan határos lesz Oroszországgal is (ugye Putyin részben a NATO orosz határoktól való távoltartásával magyarázza az ukrajnai invázió szükségességét). Mindkét állam katonailag felkészült, elemzők különösen a finn hadsereg ütőképességét tartják nagyra – mi az ország apróra megszervezett „totális védelmi rendszeré”-ből egy atomtámadás esetére tartogatott bunker felépítését és működését ismerhettük meg.

A Finnország, Svédország és Törökország közti utolsó egyeztetések felett bábáskodó Stoltenberg arra is figyelmeztette a tagállamokat,

ahhoz, hogy képesek legyünk megvédeni magunkat veszélyesebbé vált világunkban, többet kell költenünk a védelemre.

És emlékeztetett, a 30 NATO-tagállam közül csak 9 fordítja a bruttó nemzeti össztermék minimum 2 százalékát katonai kiadásokra – miközben ezt a vállalást elviekben minden tagállamnak teljesítenie kéne.

Frissítés: Kiderültek a megállapodás részletei

Kedd éjszakára már a megállapodás több részlete is holdvilágra került:

  • a két északi ország megszünteti a Törökországot sújtó fegyverembergót
  • mindkét ország támogatja Törökországot a kurd PKK elleni harcában, és felfüggeszti a PKK szíriai testvérszervezetének, az Népi Védelmi Egységek (YPG) támogatását – ami azért is érdekes, mert ez a szervezet az Iszlám Állam ellen alakult nemzetközi koalíció fő szíriai partnerszervezete
  • mindkét ország kiegészíti terrorizmus elleni törvényeit
  • a három ország vállalja, hogy megoszt egymással bizonyos hírszerzési értesüléseket
  • a felek kiadják egymásnak a területükön tartózkodó, terrorizmussal megvádolt személyeket (ami azért is aggályos, mivel a török hatóságok meglehetősen könnyű kézzel osztogatják a terrorista-vádakat az Erdoğan-rendszer ellenfeleinek)
  • a három ország egy állandó konzultációs testületet hoz létre igazságügyi-, biztonsági és hírszerzési ügyekben,
  • Finnország és Svédország támogatni fogja Törökországot az EU védelmi kooperációjában (PESCO)

(Guardian, BBC, Hürriyet)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!