CNN: Amerikai tisztségviselők szerint kétséges, hogy Ukrajna vissza tudná szerezni az összes elvesztett területét

2022. június 28. – 13:12

Másolás

Vágólapra másolva

A Fehér Ház egyes tisztviselői egyre kevésbé bíznak abban, hogy Ukrajna képes lesz visszavenni az összes területet, amit az elmúlt négy hónapban elvesztett, írja a CNN.

A meg nem nevezett források szerint vita alakult ki Joe Biden amerikai elnök tanácsadói között arról, hogyan kéne Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek megváltoztatnia egy „ukrán győzelem” kritériumait. Ezt ahhoz a lehetőséghez kéne igazítani, miszerint elképzelhető, hogy Ukrajna területe visszafordíthatatlanul összezsugorodott.

Viszont azt is hangsúlyozták, ez a pesszimistább értékelés nem jelenti azt, hogy az Egyesült Államok a háború befejezése érdekében nyomást tervez gyakorolni Ukrajnára, esetleges területi engedményeket ajánlva.

Ezzel az értékeléssel nem mindenki ért egyet. A kormánytagok között többen azt a véleményt osztják, hogy az ukrán erők a háború első napjaihoz hasonlóan ismét felülmúlják az elvárásokat, és egy őszi ellentámadás során jelents területeket tudnak visszafoglalni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!