Reagált a román külügy Medvegyev „új Nagy-Romániáról” szóló nyilatkozatára

2022. június 26. – 11:53

Reagált a román külügy Medvegyev „új Nagy-Romániáról” szóló nyilatkozatára
Fotó: Ekaterina Shtukina / Sputnik / Sputnik via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Dmitrij Medvegyev „új Nagy-Romániáról” szóló nyilatkozata Oroszország hamis retorikájának részét képezi, amelyet már megszoktunk – reagált a román külügy Oroszország Biztonsági Tanácsa alelnökének kijelentésére.

Mint korábban írtuk, a volt orosz államfő szombaton azt állította, hogy a Moldovai Köztársaság uniós csatlakozása csak közvetve, „az új Nagy-Románia” létrehozásával valósítható meg. Medvegyev arra a kérdésre válaszolt, hogy szerinte hány évet kell várnia Moldovának az uniós tagságra. Úgy vélte, hogy a csatlakozás folyamata évtizedekig elhúzódhat, és Chișinăunak nem lesz türelme ezt kivárni. „De van egy másik módja az EU-s tagság elnyerésének: az új Nagy-Románia létrehozása” – idézte a Mediafax a Medvegyev válaszát.

A külügyminisztérium szerint az orosz politikus reakciója azt jelzi: Moszkvát nagyon is frusztrálja az Európai Tanácsnak az döntése, hogy a Moldovai Köztársaság megkapja az uniós tagjelölti státust. Bukarest szerint ez helyes döntés, és történelmi jelentőségű eredmény, amelyik újra megerősíti a Moldovai Köztársaság és állampolgárainak európai elhivatottságát és orientációját.

A volt orosz államfő egyébként azt is állította a Telegram-oldalán, hogy a román politikusok már jó ideje „körültáncolják” Moldovát. Szó szerint is. „A moldovai és a román parlament tagjai kéz a kézben táncoltak a múlt heti első együttes ülésük végén. Ez meglehetősen mulatságosnak tűnt. Mindazonáltal a következmények már nem lesznek annyira mulatságosak” – írta Medvegyev.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!