Zelenszkij: történelmi jelentőségű az európai vezetők kijevi látogatása

2022. június 17. – 11:27

frissítve

Zelenszkij: történelmi jelentőségű az európai vezetők kijevi látogatása
Fotó: Ludovic Marin / Pool / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna továbbra is kap fegyvereket, politikai és humanitárius támogatást, és nagy valószínűséggel az EU-s tagjelölt státuszt is megkapja. Ezek a legfontosabb ígéretek, amelyeket Emmanuel Macron, Olaf Sholz, Mario Draghi és Klaus Iohannis tett tegnap Kijevben - írja a DIgi24.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy véli, hogy a négy európai vezető, Franciaország, Németország, Olaszország és Románia vezetőinek kijevi látogatása „történelmi jelentőségű” volt Ukrajna számára.

„Ukrajna négy erős európai állam támogatását élvezi” – mondta Volodimir Zelenszkij csütörtök esti videóbeszédében, hozzátéve, hogy Ukrajna most közelebb áll az Európai Unióhoz, mint függetlenedése óta bármikor. Az Európai Bizottság várhatóan pénteken teszi közzé értékelését, a jövő heti EU-csúcson pedig újra megvitatják, és a tagállamok vezetői várhatóan jóváhagyják Ukrajna jelöltségét. A belépéshez azonban valószínűleg szigorú feltételeket szabnak ki, a csatlakozás évekbe, sőt évtizedekbe is telhet.

Zelenszkij ezt úgy kommentálta, hogy Európa végre „megszüntetheti az EU és Oroszország közötti szürke zónát”.

Mindeközben a sajtó szerint Ukrajna kilátásba helyezhette, hogy lerombolja Oroszországot a Krím-félszigettel összekötő, a Kerch-szorosban húzódó „Putyin hídját”. Az ukrán katonai hírszerzés 300 oldalas dokumentumot tett közzé a híd építésének részleteiről, mondván, hogy hivatalos orosz forrásokból származik.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!