Zelenszkij: történelmi jelentőségű az európai vezetők kijevi látogatása

2022. június 17. – 10:27

frissítve

Zelenszkij: történelmi jelentőségű az európai vezetők kijevi látogatása
Fotó: Ludovic Marin / Pool / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna továbbra is kap fegyvereket, politikai és humanitárius támogatást, és nagy valószínűséggel az EU-s tagjelölt státuszt is megkapja. Ezek a legfontosabb ígéretek, amelyeket Emmanuel Macron, Olaf Sholz, Mario Draghi és Klaus Iohannis tett tegnap Kijevben - írja a DIgi24.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy véli, hogy a négy európai vezető, Franciaország, Németország, Olaszország és Románia vezetőinek kijevi látogatása „történelmi jelentőségű” volt Ukrajna számára.

„Ukrajna négy erős európai állam támogatását élvezi” – mondta Volodimir Zelenszkij csütörtök esti videóbeszédében, hozzátéve, hogy Ukrajna most közelebb áll az Európai Unióhoz, mint függetlenedése óta bármikor. Az Európai Bizottság várhatóan pénteken teszi közzé értékelését, a jövő heti EU-csúcson pedig újra megvitatják, és a tagállamok vezetői várhatóan jóváhagyják Ukrajna jelöltségét. A belépéshez azonban valószínűleg szigorú feltételeket szabnak ki, a csatlakozás évekbe, sőt évtizedekbe is telhet.

Zelenszkij ezt úgy kommentálta, hogy Európa végre „megszüntetheti az EU és Oroszország közötti szürke zónát”.

Mindeközben a sajtó szerint Ukrajna kilátásba helyezhette, hogy lerombolja Oroszországot a Krím-félszigettel összekötő, a Kerch-szorosban húzódó „Putyin hídját”. Az ukrán katonai hírszerzés 300 oldalas dokumentumot tett közzé a híd építésének részleteiről, mondván, hogy hivatalos orosz forrásokból származik.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!