Frissítve: Iohannis, Scholz, Macron és Draghi is Ukrajnába találkozott Zelenszkijjel

2022. június 16. – 10:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés: Klaus Johannis államfő, Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár és Mario Draghi olasz miniszterelnök Kijevben találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel – írja a Digi24. Az öt vezető csoportképet készített a hivatalos tárgyalások előtt. A tárgyalások alatt pedig az Ukrajna támogatására és az orosz invázió kezelésére tett lépéseket vitatják meg, valamint a háború befejezése után szükséges újjáépítési erőfeszítésekről esik szó. Ukrajna európai uniós tagjelöltsége is szerepel a tárgyalások napirendjén.

A Iohannis kijevi látogatásáról szóló információt Oleksi Goncharenko ukrán parlamenti képviselő a hét elején tette közzé a Twitteren, de a román hatóságok biztonsági okokból eddig nem erősítették meg. A román államfőt Olga Stefanișina ukrán miniszterelnök-helyettes fogadta.

Scholz, Macron és Draghi, akik együtt mentek Ukrajnába, közzé is tettek egy fotót a vonatról, amely Kijevbe vitte őket. A látogatás egy nappal azelőtt történt, hogy az Európai Bizottságnak ajánlást kellett tennie Ukrajna EU-jelöltségének státuszáról, amelyet a három ország visszatartott. Másrészt Románia felszólalt Ukrajna és Moldova EU-csatlakozása mellett.

Macron szerdán azt mondta, ideje, hogy Európa megnyugtassa Ukrajnát az EU-s csatlakozási ambíciói kapcsán. „Olyan időszakban vagyunk, amikor egyértelmű politikai jelzéseket kell küldenünk Ukrajnának és népének, amikor éppen hősiesen ellenállnak” – mondta a francia elnök.

Klaus Iohannis csütörtöki ukrajnai útja során Irpiny városát látogatta meg. Azt írta ki a Twitterre, nincsenek szavak arra az elképzelhetetlen emberi tragédiára és borzalmas rombolásra, amit ma Irpinyben láttak. Hozzátéve, Románia teljes mértékben támogatja, hogy az orosz elkövetőket a nemzetközi igazságszolgáltatás elé állítsák.

Az utazás megszervezése a BBC szerint több hetet vett igénybe; a nyilvánvaló biztonsági kihívások mellett részben azért is, mert a német kancellár sokáig hezitált a látogatásról való döntéssel. A közös utazás elsősorban Scholz részéről fontos jelzés, mivel Kijev a közelmúltban többször is bírálta Németországot azért, mert csak nagy késéssel szállították le a kelet-ukrajnai harcokban létfontossággal bíró nehézfegyvereket. Scholz korábban bejelentette, hogy „csak akkor utazik Ukrajnába, ha konkrét ajánlatot tud magával hozni”; német lapok szerint ez a „konkrét ajánlat” 88 darab Leopard 1 harckocsi és száz Marder gyalogsági harcjármű azonnali szállítását jelentheti.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!