Öt hónap alatt nulláról 819 ezer hordóra ugrott az orosz–indiai olajkereskedelem mértéke

2022. június 13. – 17:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország májusban India második legnagyobb olajszállítójává lépett elő Irak után, maga mögé utasítva ezzel Szaúd-Arábiát.

A hétfőn közzétett, az MTI által ismertetett indiai kereskedelmi statisztikák szerint az indiai finomítók a múlt hónapban napi 819 ezer hordó orosz kőolajat kaptak, a valaha feljegyzett legnagyobb mennyiséget. A növekedés volumenét érzékelteti, hogy miközben a télen még elhanyagolható tételt jelentett az orosz olajimport, áprilisban már napi 277 ezer hordón állt az Indiába szállított orosz olajmennyiség, májusban ez is csaknem megtriplázódott. A világ második legnépesebb országa a vártnál sokkal keményebb nyugati szankciókban meglátta a különalkuk lehetőségét; azóta lecsapott az orosz olajra, amit elemzők szerint akár hordónként 30 dollárral is olcsóbban kínálnak. A kedvezmény oka nemcsak a kényszerben keresendő, hanem abban is, hogy az Indiában finomított orosz olaj bizonyos mértékben ki tudja kerülni a szankciókat is.

Az orosz olaj májusban India teljes olajimportjának mintegy 16,5 százalékát tette ki. Ugyanakkor a Közel-Keletről származó részarány mintegy 59,5 százalékra csökkent, míg az Afrikából származó részarány csaknem megduplázódott, 11,5 százalékra. Utóbbi jelenség oka az, hogy a dízel és kerozintermelés mennyiségi fenntartásához az indiai finomítóknak szüksége van az afrikai olajtípusokra is. Ráadásul Kína csökkentette az angolai nyersolaj vásárlását a koronavírus-lezárások miatt, az így felszabadult mennyiség így eljuthat az európai és indiai piacokra.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!