Háborús bűnöket követtek el az oroszok az Amnesty szerint, amikor Harkivban civilek százait ölték meg

2022. június 13. – 08:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva


Az Amnesty International háborús bűnök elkövetésével vádolta meg Oroszországot, a Harkiv elleni támadások során bevetett, tiltott kazettás bombák használata miatt, amikkel civilek százait ölték meg az oroszok, írja a Guardian.

A szervezet hétfőn tette közzé Ukrajna második legnagyobb városáról szóló jelentését, melyben azt írták:

  • A harkivi lakónegyedek többszöri bombázásakor civilek százait ölték meg és sebesítették meg, ez háborús bűnnek minősül.
  • Igaz ez a kazettás bombák használatára, valamint más, nem irányított rakétákkal tüzérségi lövedékekkel végrehajtott támadásokra.
  • Az lyen pontatlan eszközök civilek által lakott területen való használatáról tudni lehetett, hogy nagyszámú polgári áldozatot okoznak.

Az Amnesty közölte, hogy bizonyítékai vannak arra, hogy az orosz erők sorozatosan 9N210-es és 9N235-ös kazettás bombákat és szétszórható aknákat használtak, pedig ezek mindegyikét tiltják a nemzetközi egyezmények. A kazettás bombák a levegőben sok apró, akár több száz robbanó lőszert löknek ki magukból, azokkal több száz négyzetmétert beterítve. A szétszórható aknák „a kazettás bombák és a gyalogsági aknák lehető legrosszabb tulajdonságait ötvözik” – írta az Amnesty. A nem irányított tüzérségi lövedékek hibahatára több mint 100 méter.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!