Ugyan a háborúnak még közel sincs vége, az ukrán kormány már elkezdett dolgozni a helyreállításon

2022. június 11. – 01:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken is megtartott szokásos beszédét Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki ezúttal is leszögezte, hogy a Donyec-medencében továbbra is heves harcok folynak, és újfent hangsúlyozta, hogy az oroszok célja az, hogy minden várost elpusztítsanak a régióban. Mint mondta, az ukrán erők mindent megtesznek, hogy visszaverjék az agressziót, de ismét felhívta a figyelmet arra, hogy ehhez fegyverekre van szükségük a szövetségeseiktől.

Zelenszkij arról is beszélt, hogy már dolgoznak az ország újraindításán, a károk visszafordításán és Ukrajna átalakításán, és hálásak azért, hogy ez a szövetségeseiket is érdekli, és részt is akarnak venni ebben az ukrán győzelem után. Azt viszont kiemelte, hogy a háborúnak még nincs vége, még csak most dől el, hogy mikor jöhet majd el ennek az ideje. Az ukrán elnök azt is elmondta, hogy hálás a brit kormánynak, a Világbanknak és a kanadai kormánynak is a pénzbeli támogatásért –

  • a Világbanktól egymilliárd, a britektől 500 millió dollárnyi készpénzt kapott az ország az elmúlt napokban, amit a közszolgák kifizetésére terveznek fordítani,
  • Kanada pedig egymilliárd kanadai dollárt küldött az ukrán IMF-számlára.

Emellett az is kiderült, hogy az ukrán kormány már elkezdte megvalósítani azokat a dolgokat, amikről a héten sikerült megállapodni. Törvénytervezetet nyújtottak be a gépjárművek vámkezelésének transzparenssé tételére, és bemutatták azon programok részleteit is, melyekkel az új munkahelyek teremtése és a vállalkozások támogatása lesz a cél. Az orosz nyomás, az orosz légicsapások ellenére mindent meg fogunk tenni, hogy talpra állítsuk az ukrán gazdaságot – mondta Zelenszkij.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!