Több mint ezer női parancsnok van már az ukrán hadseregben

2022. június 10. – 23:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Olena Zelenszka ukrán first lady csütörtökön egy brüsszeli konferencián beszélt többek közt erről is, ahol a nők fegyveres konfliktusokban betöltött szerepe volt a téma. Zelenszka olyan ukrán nőket mutatott be beszédében, akik tevékenyen kivették a részüket a háborúból – egy liszicsanszki nővért, aki egészen addig segítette a sebesülteket, míg maga is el nem vesztette a lábát, egy 15 éves popásznai lányt, aki sérülten ült be egy autó volánja mögé, és saját magán kívül négy másik embert is megmentett, illetve az ukrán Madonna néven elhíresült nőt, akire a Telex képe nyomán figyelt fel a világ.

Az ukrán first lady szerint a háborúval kapcsolatban felesleges számokat és statisztikákat emlegetni, amikor ilyen ikonjaik vannak, és hozzátette, az ukrán nőket nem lehet passzív áldozatoknak nevezni, mert minden fronton kemény küzdelmet folytatnak. Zelenszka aztán arról beszélt, hogy az országban a legtöbb egészségügyi szakember nő, az üzletemberek fele nő, sőt, a hadseregben is 37 ezer nő van, közülük több mint ezren pedig parancsnoki pozícióban vannak. Mint mondta, sokszor kérdezik tőlük, hogy mi a szupererejük, erre pedig mindenki bátran mondhatja, hogy az, hogy ukránok. Zelenszka szerint minden ukrán nő szuperhős, akik a mindennapokban is folyamatosan győzelmeket érnek el.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!