Ukrán belügyminiszter: Egyelőre nem áll fenn a veszély, hogy az oroszok újra benyomulnának Kijevbe

2022. június 9. – 22:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jelenleg nem áll fenn közvetlen veszély, hogy az orosz hadsereg Kijev benyomulna Kijevbe – mondta el Denis Monasztirszkij, ukrán belügyminiszter.

Monasztirszkij szerint a belarusz határ közelében nem gyülekeznek orosz csapatok, de soha nem lehet garantálni a másnap forgatókönyvét.

„Ezért komoly kiképzés folyik – a védelmi vonal előkészítése, a megmaradó csapatok kiképzése – Kijevben és a város környékén" – mondta el. Hozzátette: ahogy Ukrajnában bármely települést, úgy a fővárost is bármikor érhetik légicsapások. A potenciális célpontok között szerepel Kijev kormányzati negyede és „történelmi belvárosa – mondta.

Monasztirszkij azt is közölte, hogy Ukrajna a továbbiakban is vádat fog emelni az elfogott orosz katonák ellen háborús bűnök miatt.

„Ezek a bűncselekmények nem évülnek el. Valahányszor megtalálják ezeket a szörnyetegeket, felelősségre vonják őket” – mondta. Elmondása szerint az ukrán ügyészség eddig 288 embert gyanúsított meg.

A belügyminiszter arról is beszélt, hogy folynak a tárgyalások Oroszország és a szakadárok által fogva tartott ukrán hadifoglyok visszahozataláról.

„Létfontosságú, hogy még ma visszahozzuk őket, hogy megmentsük a fiúkat a közelgő haláltól. Azon dolgozunk, hogy először a sebesülteket hozzuk vissza” – mondta.

(Guardian)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!