Szenegál elnöke arra kérte Ukrajnát: aknamentesítsék a kikötőket, hogy meginduljon a gabona

2022. június 10. – 00:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Macky Sall szenegáli elnök, aki egyben az Afrikai Unió elnöke is, csütörtökön arra kérte Ukrajnát, hogy aknamentesítse az odesszai kikötő körüli vizeket – írja a Guardian.

Ha nem indul újra a búzaexport Ukrajnából, Afrikában nagyon súlyos éhínség lesz, amely destabilizálhatja a kontinenst – mondta Sall.

A kikötők aknamentesítése és a gabonaszállító hajók elindítása kulcskérdés lett az utóbbi napokban. Az oroszok – és jelen esetben Szenegál elnöke is – azzal érvelnek, hogy ha felszedik az aknákat, akkor az ukrán hajók elkezdhetik elszállítani a búzát. Az ukránok viszont bizalmatlanok azzal kapcsolatban, hogy így nem támadják-e meg őket a tenger felől is.

A szenegáli elnök azt is felhozta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök, akivel a múlt héten találkozott Oroszországban, biztosította őt, hogy nem fogja tengeri oldalról megtámadni Ukrajnát. Az aláaknázott kikötőkről és arról, hogy lehet-e hinni az oroszoknak, ebben a cikkben írtunk bővebben.

Az ukrán kormány egyébként kedden már közölte, hogy ha az oroszok feloldanák a kikötők blokádját, akkor se tudnák azonnal felszedni az aknákat. Ez legalább hat hónapba telne, addig pedig a gabonát szállító hajók se tudnak elindulni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!